Knap syv ud af 10 danske virksomheder skruer op for budgettet inden for cyber- og informationssikkerhed over de kommende 12 måneder, viser PwC’s Cybercrime Survey 2023.
For verdens mange hackere og andre cyberkriminelle typer, er sigtekornet gennem de seneste år i stigende grad blevet rettet mod Danmark og danske virksomheder. Alene det seneste halvår har en række rapporter vist, at cybertruslen er stor og stigende, og at mange danske virksomheder, især SMVerne, er dårligt udrustet til at holde de kriminelle ude at systemerne.
Men tilsyneladende har virksomhederne læst skriften på væggen, og valgt at opruste på it-gangene for at dæmme op for truslen fra cyberspace. Således viser PwC’s Cybercrime Survey 2023, at knap syv ud af ti virksomheder øger deres budget inden for cyber- og informationssikkerhed i det kommende år, hvoraf godt halvdelen vil øge budgettet med mere end 10 procent.
Samtidig fortæller 54 procent, at de i dag er mere bekymrede for cybertruslen end for blot 12 måneder siden, mens blot 2 procent er mindre bekymrede. For tre ud af fires vedkommende er den øgede bekymring i nogen eller høj grad relateret til Ruslands konflikt med Vesten.
“Det voksende fokus på cybersikkerhed og de øgede budgetter på området skal ses i lyset af det aktuelt høje trusselsniveau, herunder den geopolitiske situation med bl.a. krig i Ukraine. Center for Cybersikkerhed har i maj 2023 vurderet, at truslen fra cyberkriminalitet mod danske virksomheder og myndigheder er meget høj, og vores undersøgelse bekræfter, at hændelsesniveauet i dansk erhvervsliv fortsat er på et relativt højt niveau,” siger Mads Nørgaard Madsen, partner og it-sikkerhedsekspert i PwC.
Det er især de berygtede phishingangreb, der mærkes ude i de danske virksomheder, og på tværs af alle virksomheder er det 45 procent, der har været ramt i det seneste regnskabsår. Og af alle de virksomheder, der har været ramt, har hele 72 procent oplevet et phishingangreb.
“Mange bliver ramt, og der ses en stor variation i hændelsestyperne, men phishing topper listen over hyppigst oplevede hændelser i virksomhederne. Her forsøger hackerne at narre og udnytte den travle medarbejder, der uforvarende kan komme til at trykke på et forkert link og dermed lukke de kriminelle ind i virksomhedens systemer,” siger Mads Nørgaard Madsen.
Han fortæller videre, at det for mange især mindre virksomheder kæmper med at finde kvalificeret arbejdskraft og it-specialister, der kan hjælpe med at højne sikkerheden.