Med et nyt direktiv vil EU sænke grænseværdien for asbest inden udgangen af året. Ifølge beskæftigelsesminister er det en stor sejr for Danmark.
Asbest er særdeles skadeligt, og ikke mindst kræftfremkaldende, og derfor skal der være så lidt som muligt af de i vores hjem og alle andre bygninger.
Det er grundtanken i et nyt EU-direktiv, der vil sænke grænseværdien for asbest markant, som Danmark i årevis har arbejdet for.
“En markant sænkelse af grænseværdien er en sejr for arbejdstagere i EU. Det er godt, at der i hele EU kommer større fokus på asbest, så færre personer bliver udsat for fare. I Danmark er vi gået forrest, og vi har lagt pres på for, at grænseværdien i hele EU kommer ned,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Ser vi på det konkrete direktiv, vil det sænke grænseværdien fra det nuværende 0,1 fibre/cm3 til 0,01 fibre/cm3 inden udgangen af 2023. Der er med andre ord tale om, at der fremover må findes en tiendedel af den asbest, der i dag kan findes i bygninger.
Allerede ved indgangen af 2022 sænkede Danmark grænseværdien til il 0,003 fibre/cm3, og samtidig fik bl.a. Arbejdstilsynet bedre muligheder for at rejse sager mod dem, der forbrød sig mod loven.
Da danske virksomheder ofte arbejder på store og små opgaver rundt omkring i EU, er grænseværdierne også vigtige for alle dem, der udfører arbejde udenfor landets grænser, og som naturligvis skal følge den lokale lovgivning.
“Denne sejr har mange mødre og fædre. Skiftende regeringer, vores danske europaparlamentarikere, arbejdsmarkedets parter herhjemme og en række andre har kæmpet denne kamp. Alle skal have ros for, at det nu er lykkedes, og at lønmodtagere på tværs af Europa nu opnår en højere beskyttelse. Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.