K.W. Bruun har leveret sit næstbedste regnskab nogensinde, og mener selv, at overskuddet, der nærmer sig en milliard, bunder i købmandskab og ordentlighed – CEO i AutoBranchen, Gitte Seeberg, skriver på LinkedIn, at hun sætter klart spøgsmålstegn ved den forklaring.
For nylig offentliggjorde bilimportøren K.W. Bruun sit næstbedste resultat nogensinde. Overskuddet for 2023 løb op i én milliard kroner, kun overgået af 2021, hvor overskuddet efter skat var endnu højere.
Egenkapitalen nærmer sig hastigt de seks milliarder. Imponerende tal, må man sige.
Omvendt har selv meget store nyvognsforhandlere haft svært ved at tjene penge på at sælge de biler, som K.W. Bruun og andre importører henter til landet, viser rækken af regnskaber, der er blev offentliggjort på det seneste, hvis der da ikke ligefrem har været tale om underskud.
Fra K.W. Bruuns side lyder det, at milliardoverskuddet er resultatet af købmandskab og ordentlighed. Ja, ordentlighed.
Købmandskabet kan man ikke nægte, men at ordentlighed skulle være en årsag til, at millioner tikker ind, tillader jeg mig at sætte spørgsmålstegn ved. Jeg tror de fleste, der arbejder i autobranchen, har oplevet eller set eksempler på, at købmandskabet af og til trumfer ordentligheden – for nu at sige det pænt.
Senest har K.W. Bruun suspenderet privatleasingen i ugevis, så mange bilforhandlere må se kunderne gå til andre forhandlere, selvom de har fulgt K.W. Bruuns krav til punkt og prikke og investeret derefter.
Det er selvfølgelig dybt utilfredsstillende. Og ordentligt synes jeg heller ikke, det er, selvom det er et eksempel i den pænere ende.
Forholdet mellem importør og bilforhandlere minder mig ofte om forholdet mellem forsikringsselskaber på den ene side og værksteder og autolakerere på den anden.
For ligesom vi ser, at motorforsikringerne er overordentligt lukrative for forsikringsselskaberne, og at pengene vælter ind, ofte fordi man presser citronen ude på værksteder og i malerkabiner, så grundlægges mange af indtægterne hos importørerne også ved, at man presser bilforhandlerne til eller over grænsen.
Jeg har ikke noget imod at folk tjener penge. Slet ikke. Men som gammel konservativ politiker abonnerer jeg på begrebet borgerlig ordentlighed. Og jeg insisterer på idéen om, at det nu engang også giver mening for de fleste forretninger, at de bygger på stabile partnerskaber, hvor der er en udstrakt grad af ligeværdighed i samarbejdet.
Det synes jeg desværre, at for mange glemmer.
Og er det ikke her, skoen trykker, når man ser ud over autobranchen i dag? Det tror jeg. Det handler ikke kun om K.W. Bruun eller om forsikringsselskabet Tryg, der som bekendt dominerer forsikringsbranchen. Men som nogle af de mest markante spillere på markedet har de chancen for at vise, at købmandskab og ordentlighed sagtens kan gå hånd i hånd.
Det håber jeg, de vil gøre.
Gitte Seeberg er CEO i AutoBranchen.