Tekstilindustrien spiller en betydelig rolle i den globale klimakamp, da den er blandt de store CO2-udledere på verdensplan. Men nye teknologier kan være en del af løsningen, og den findes lige her i Danmark.
Omkring 8 procent af verdens udledning af klimagasser skyldes tekstilindustrien, og i EU lægger tekstiler det 4. største pres på råmaterialer og vand.
Det er noget, Rikke Bech tager alvorligt, og derfor valgte hun i 2020 at grundlægge NewRetex, der sorterer tøjaffald i ca. 30 fraktioner. Med avancerede sensorer kan tøjet sorteres efter farver og materialer med forskellig andel bomuld, polyester og andre fibertyper.
”Vores nuværende to robotter kan sortere 15 ton tekstiler om ugen, men vi er ved at bygge et nyt anlæg pga. den store efterspørgsel – og når det kommer op at køre, vil vi kunne sortere ca. 15 ton om dagen. Vi får bl.a. tekstiler fra kommuner, genbrugsbutikker og modebranchen – men noget af det tøj, der bedst kan genanvendes i vores system, kommer fra industrivaskerierne,” sige Rikke Bech.
Klimaaftrykket
Èn af kunderne i butikken hos NewRetex, er den danske tekstilservicevirksomhed Elis, der har en 2030-ambition om at genanvende 100 procent af de tekstiler, som de udlejer, vasker og leverer til offentlige og private arbejdspladser, hvilket ville betyde en markant sænkelse af koncernens samlede CO2-udledning.
“Det er vigtigt for os, at vores kasserede tøj ikke kun får et nyt liv, men at det også får det bedste nye liv. NewRetex har udviklet en teknologisk løsning, som både kan give os dokumentation og høj sikkerhed for, at en stor del af vores kasserede tøj bliver til garner, der kan bruges til at fremstille nye tekstiler,” siger Elis’ CSR-specialist, Mille Kyvsgaard.
Hun fortæller videre, at NewRetex fremover aftage langt størstedelen af tekstilaffaldet fra Elis’ beklædningsvaskerier, mens en mindre del fortsat vil gå til bl.a. vores kreative upcyclingspartnere.
Hos NewRetex er man godt tilfredse med samarbejdet, der allerede nu er med til at øge genanvendelsen og sænke klimaaftrykket.
“Ser vi på det tekstilaffald, som vi har sorteret for Elis i 1. halvår 2023, er ca. 89 % egnet til genanvendelse eller downcycling, og ca. 69 % kan genanvendes mekanisk. På den mekaniske del kan vi generelt spore og dokumentere, at tøj er blevet til garn, og at det er solgt videre til tekstilproducenter,” siger Rikke Bech.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk