Der kommer i disse år en ny generation ind på arbejdsmarkedet, og det stiller nye og anderledes krav til virksomheder, der får at gøre med en ny type medarbejdere i det daglige. Det vil nyt samarbjede mellem sætte fokus på og bygge bro.
Hver generation har sine kendetegn, og i disse år kommer den såkaldte generation Z ind på arbejdsmarkedet. De er født mellem 1996 og 2010, og de kommer med andre værdier end tidligere generationer.
“Z’erne er opvokset med forældre, spurgt ind til dem om deres følelser og tanker. De har haft en større form for indflydelse på familiens beslutninger, og er generelt blevet taget med på råd. De har nogle klare og anderledes forventninger til det arbejdsliv og den ledelse, de selv mener, de har brug for.”
Sådan siger Karen Christina Spuur, der er ledelseskonsulent og forfatter til bogen Ledelse på Tværs, i podcasten Kapitlet.
Et nyt samarbejde mellem Tænketanken EQUALIS, Industriens Fond og ungdomsorganisationen SAGA vil nu med et nyt projekt, ‘Næste generations arbejdsplads: Et fælles fodfæste for erhvervsliv og ungdom‘, forsøge at bygge bro mellem de unge og de danske virksomheder. Ifølge flere undersøgelser er en mangfoldig og inkluderende arbejdskultur er essentiel, hvis virksomheder vil fastholde deres yngre medarbejdere – der stiller krav om eks. social bæredygtighed til virksomhederne.
”Desværre oplever mange små og mellemstore virksomheder de forventninger som udefinerbare og har derfor svært ved at skille sig ud som særligt attraktive arbejdsgivere. Det efterlader en kløft mellem virksomhederne og de unge,” siger adm. direktør i Tænketanken EQUALIS, Gine Maltha Kampmann.
Projektet skal kortlægge hvilke konkrete forventninger unge har til deres arbejdsplads, når det gælder diversitet, inklusion og trivsel og derigennem skabe det vidensgrundlag, virksomheder mangler for at kunne handle og blive mere konkurrencedygtige i forhold til at tiltrække arbejdskraft.
”Kvalificeret arbejdskraft er et af de vigtigste konkurrenceparametre for erhvervslivet – og kampen om de rette kompetencer vil kun blive skærpet fremadrettet. Derfor er det så vigtigt, at SMV-segmentet får værktøjer til at arbejde målrettet med tiltrækning og fastholdelse af arbejdskraft, så det ikke kun bliver en agenda for de store virksomheder. Det skal det det her projekt understøtte,” siger direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.
En finger i jorden
Med til at udvikle de nye ideer og initiativer er repræsentanter fra en række små og mellemstore virksomheder samt et ungepanel af engagerede unge fra relevante organisationer og foreninger, som oprettes af ungdomsorganisationen SAGA. I fællesskab vil virksomhederne og ungepanelet drive dialogen mod udviklingen af initiativer, som virksomheder kan implementere.
“Når unge kræver et opgør med “plejer” og stiller større krav til diversitet, ligestilling, arbejdsfleksibilitet og kultur, er det ikke snobberi, men udtryk for et ønske om, at arbejdet skal give mening. Derfor er vi meget glade for, at de unge i dette samarbejde vil bidrage direkte til udviklingen af konkrete anbefalinger, som vil mindske kløften mellem virksomheder og de unge,” siger bestyrelsesmedlem og frivillig i SAGA, Benjamin Bøgen Pedersen.
Ifølge Karen Christina Spuur er det dog også vigtigt, at der fra de unge er en forståelse for, at man ikke nødvendigvis kan få alle sine krav til en arbejdsplads indfriet, og at man også selv må stikke en finger i jorden og se, hvordan man kan tilpasse sig sine nye omgivelser.
“Det er en vigtig pointe, at det går begge veje. Ingen kommer til at tilpasse sig den anden 100 procent. Den nye generation må finde ud af, hvilke krav, de kan stille til deres arbejdsgiver, og hvor der ikke er mulighed for, at de bliver imødekommet.”