En forening bestående af frivillige mentorer hjælper danske veteraner videre i arbejdslivet, når karrieren i Forsvaret lakker mod enden. For mange veteraner er det en svær overgang, men spørger man den frivillige mentor og repræsentant for Velkommen Hjem i Jylland, Per Frey, har veteranerne meget at tilbyde virksomhederne.
En karriere i det danske forsvar er meget anderledes end en karriere i de civile erhvervsliv, og for mange af de veteraner, der har været udsendt til verdens brændpunkter, kan overgangen til et almindeligt job i en almindelig virksomhed være en svær en af slagsen.
Derfor blev foreningen Velkommen Hjem grundlagt i 2015 med det formål, at hjælpe erhvervsparate veteraner med overgangen til et arbejdsliv i civilt. Foreningen er stiftet af en række danske virksomheder for at sætte fokus på, hvordan de militære kompetencer og erfaring kan bringes i spil i det civile erhvervsliv.
“Er man veteran, kan man ansøge om optagelse på vores kick off og efterfølgende få tildelt en mentor i Velkommen Hjem, og man vil så blive matchet ud fra kompetencer og interesser. Vi har hjulpet omkring 800 veteraner siden 2015, og 85 procent er kommet i job,” siger Per Frey, der har været aktiv i foreningen siden 2015. Derudover er han tidl. Vice President i KMD, og arbejder i dag som selvstændig konsulent.
Veteranerne skal selv ansøge om optagelse i Velkommen Hjem, og når de er blevet optaget, samler Velkommen Hjem op imod tredive veteraner sammen med karriererådgivere, headhuntere og erhvervspsykologer til et såkaldt kick off, og derfra starter processen om at finde det rette job. For Velkommen Hjem er der en særlig pointe i, at det ikke skal være et hvilket som helst job, men det rette for veteranen.
Veteranen skal på forhånd selv have besluttet sig for at forlade Forsvaret, da det på ingen måde er et mål for Velkommen Hjem at ”trække” soldater ud af Forsvaret.
Svær overgang
Ifølge Per Frey er én af udfordringerne for veteranerne, at de ofte ikke taler det sprog, man taler ude i det civile erhvervsliv, og at de i det hele taget er vant til en markant anderledes måde at arbejde på i hverdagen.
“Samtidig er der mange af dem, der ikke rigtigt har et netværk i det civile erhvervsliv. Mange har været i Forsvaret hele deres voksenliv, og det er den virkelighed, de kender til. Mange har aldrig lavet et CV eller sendt en jobansøgning, så ofte starter veteranen helt på bar bund, når han eller hun træder ud civilt,” siger Per Frey.
Han fortæller videre, at mange veteraner, hvoraf en del har været udsendt i Danmarks tjeneste flere gange, skal tilpasse sig en helt ny arbejdsform i virksomhederne, hvor tingene er mindre stringente.
“De er vant til en helt anden disciplin, end vi kender det fra vores egne arbejdspladser. Man kommer ikke dryssende fem minutter for sent til et møde i Forsvaret, og der er en meget fladere struktur på en almindelig arbejdsplads, end de er vant til. Det kan være svært at vænne sig til.”
Store kompetencer
Men selvom veteranerne skal vænne sig til en helt ny hverdag, så er Per Frey ikke i tvivl om, at mange af dem kommer med meget stærke kompetencer inden for eksempelvis ledelse eller logistik, og at disse i høj grad kan bruges i landets virksomheder.
“De er ofte ekstremt skarpe på deres ekspertområde. Det er klart, at har du været logistikofficer, og bragt militært materiel sikkert frem gennem Afghanistan, så kan du dit kram. Vores opgave er så at hjælpe veteranen med at omstille deres evner til det civile. Samtidig er det her mennesker, der er meget svære at stresse, for du må ganske enkelt ikke stresse i de krisesituationer, mange af dem har været i i deres militære karriere.”
Veteranerne, der vælger at forlade Forsvaret, gør det af mange forskellige årsager. Nogle vil gerne prioritere familien mere, nogle vil gerne have et skift i karrieren, og andre har altid haft en drøm om at arbejde inden for et særligt område. Hvad end grunden er, så står hjælpen klar.
“Vi er omkring 200 mentorer, der alle er frivillige, og vi har valgt at bruge vores tid på det her, fordi vi gerne vil hjælpe og anerkende den indsats, som veteranerne har gjort for landet. Danskerne er nok ikke altid gode nok til at se de evner og kompetencer, som veteranerne har, og det vil vi gerne ændre på,” siger Per Frey.