Vi skal være verdens bedste land at leve i – drive virksomhed og være iværksætter i. Derfor skal vi væk fra mindsettet om, at vi som danskere uddanner unge til et liv som lønmodtagere i det offentlige – men uddanne flere, der kan skabe den vækst, vi skal leve af, mener Freja Brandhøj, chef for iværksætteri i Dansk Erhverv.
Danmark er fyldt med kloge hoveder og talenter, og dem skal vi som land udnytte til gavn for vores virksomheder, men vi skal være endnu bedre, end vi er i dag. De vil gøre os os rigere på morgendagens ideer, arbejdspladser og på pengene til velfærdskassen.
For det er nutidens iværksættere, der skaber fremtidens jobs og velstand, og alle danskere fortjener at være en del af vores iværksætterkultur. Ikke fordi alle nødvendigvis skal starte noget selv – men fordi iværksætterkultur avler medejerskab, uanset arbejdssted, og det avler iderighed og praktisk viden om, hvordan hjulene drejer rundt i Danmark.
Uddan bedst muligt
Vi uddanner i dag i høj grad vores børn og unge ind i et liv som lønmodtagere i det offentlige, både i de korte og lange uddannelser. Og livet som iværksætter er generelt i hård konkurrence med et job som lønmodtager.
Det på trods af, at det offentlige system er et forholdsvis lukket kredsløb, der er dybt afhængige af vækst i det private for at skabe den nødvendige vækst og velstand, der skal betale for vores fælles velfærd. Det er en af mange årsager til, at vi skal gøre det nemmere at starte, drive og udvikle sin virksomhed i Danmark. Men overordnet bør vi være verdens bedste land at drive virksomhed i, så vi kan blive verdens bedste land at leve i.
Og vi skal ikke begrænse os til at se inden for egne grænser. For vi bliver aldrig verdens bedste iværksætterland ved at lukke os inde om os selv. I Danmark skal vi være smeltepunkt for ny viden, ideer og teknologi. Fordi det gør os rigere som samfund – på alle parametre.
For at nå derhen skal vi se på en række konkrete tiltag inden for blandt andet:
- Talenter og tiltrækning. Vi skal øge adgangen til medarbejderaktier, lempeliggøre vilkår og fasttrack på beløbsordningen, forbedre forskerskatteordningen, evt. med en talentskatteforordning eller nedsættelse af den generelle minimumsløn til 55.000 kr. frem for de nuværende 75.100 kr.
- Adgang til kapital. Ved at nedsætte den høje grænse på aktieavancen eller anvende en progressionsgrænse til beskatning, så vi øger incitamentet til at 1) mindske risikoen ved at øge gevinsten for investorer og 2) forbedre vilkårene for de iværksættere, der endelig har skabt en god forretning efter mange års slid og makrelmadder. Næsten 90 pct. af dem der betaler den høje skat, ejer nemlig mere end 25 pct.
- Skabe en bedre iværksætterkultur. Det skal vi gøre ved at øge undervisning i folkeskolen og skabe gode muligheder for resten af hele økosystemet omkring iværksætterne, dvs. alt fra inkubationsmiljøerne, investorerne, bankerne og alle undervisnings- og forskningsmiljøer i Danmark. Vi skal give mulighed for praktik i egen virksomhed.
- Offentlig-privat samarbejde og færre byrder. Vi skal øge det offentlige-private samarbejde ved kommercialisering af forskning og regelforenkling. Vi bør fjerne to regler hver gang vi indfører en ny, vi bør gøre det til en bunden opgave at drive kommercialisering frem på landets uddannelsessteder og understøtte de gode ideer. Sidst, men ikke mindst, så bør vi binde offentlige udbud op på investeringer i lokale iværksættere.
- Iværksætterløn. Vi skal gøre det muligt at modtage dagpenge i op til 6 måneder mens man starter sin virksomhed op, man skal kunne bruge sine praktik ECTS-point på universitetet i egen virksomhed og man skal generelt på de danske skoler kunne bruge praktikker og emneuger på at starte egen virksomhed.
- Danmark som global iværksætterhub. Virksomheder skal kunne vokse sig store og drive en global forretning fra Danmark. Vi skal ikke tvinge vores succeshistorier ud af landet, men tværtimod skabe verdens bedste rammer, som kan tiltrække succesfulde vækstvirksomheder fra hele verden.
- Vilkårene for, at virksomheder kan vokse sig store i Danmark, er ikke gode nok, for skalering kræver store mængder kapital. Men desværre er 9 ud af 13 flyttet ud af Danmark siden 2020. Det gælder bl.a. Just-Eat, Zendesk, Unity, Tradeshift og Sitecore. Her skal vi sænke kapital- og aktieindkomstskatten, beskatning af portføljeaktier og reducere massivt i bøvl og bureaukrati.
I Danmark har vi brug for at skabe incitament til, at idérige danskere vil tage springet fra lønmodtager til iværksætter. Det handler blandt andet om, at det skal være trygt at stifte både virksomhed og familie samtidig, og at iværksættere skal kunne drive virksomhed uden bureaukrati og byrder. Det handler om medejerskab. Alle danskere skal enten kunne stifte en virksomhed eller være medejer af en dansk virksomhed.
Vi skal være verdens bedste iværksætterland – og vi kan godt. Alle danskere fortjener at være en del af vores iværksætterkultur – og det gør os rigere på alle parametre. Vi skal være verdens bedste iværksætternation, fordi det vil gøre os til verdens bedste land at leve i.
Freja Brandhøj er chef for iværksætteri i Dansk Erhverv.