Det går fremad med at få udenlandske kvinder, der kommer til Danmark, i arbejde. Udviklingen er særdeles positivt nyt ovenpå de nedslående tal om kvindelige iværksættere, mener Freja Brandhøj, chef for iværksætteri, Dansk Erhverv.
Hvis der er noget, vi har mere forbehold over for end udlændinge, så er det udenlandsk arbejdskraft, men nye tal fra Danmarks Statistik viser, at udenlandske kvinder i Danmark når op på samme erhvervsfrekvens som etisk danske kvinder – og det må jo sige at mane alle fordomme til jorden.
Denne gruppe er stærkt på vej frem på det danske arbejdsmarked – og det er gode nyheder ovenpå de seneste deprimerende tal fra Equalis, OECD og Dansk Erhvervs analyse om kvindelige iværksættere, der viser en meget lille fremgang eller slet ingen fremgang.
Kvinder, der kommer til Danmark, har nemlig over de seneste år fået job i langt højere grad end for 10 år siden. Det er til gavn, for ikke bare samfundsøkonomien og produktiviteten, men også for ligestillingen.
Andel af kvinder, der er indvandret fra ikke-vestlige lande i lønmodtagerjob
Kilde: Dansk Erhverv på baggrund af Danmarks Statistik
De strukturelle bias omkring kvinder er stadig en kæmpe udfordring i vores samfund, og der er stadig langt til mål på en række dagsordner, såsom ligeløn, mulighed for at avancere og til adgang til kapital for iværksættere med udelukkende kvindelige founders.
Der er absolut ingen grund til at hvile på laurbærrene, men jeg synes godt, at vi kan glæde os over nyheden om, at kvinder, der kommer til Danmark, rent faktisk bidrager markant til vores virksomheder, velstand og velfærd.
Alt for mange danskere har over de sidste mange år haft et billede af at udenlandske kvinder, der kommer hertil bare, sidder hjemme og aldrig bidrager, men det viser sig heldigvis ikke at være tilfældet.
Hvad gør det så for ligestillingen?
Udviklingen gør, at vi kan undlade diskussionen om, at der er en subkultur med en gruppe af kvinder, der ikke bidrager, og at deres døtre spejler den adfærd og fremtid – for de bidrager på lige fod.
Nu kan vi altså trygt stoppe med at pege fingre ad dem og pege den ind imod os selv, for der er stadig meget at kæmpe for – og det kan vi så gøre sammen i et endnu større fællesskab.
Jeg synes bestemt, at tallene taler sit eget positive sprog – og selvom jeg ikke kan garantere Kaare Dybvad, at alle kvinderne først henter deres børn i institution kl. 17, så kan jeg garantere at vi kvinder, både os, der er født her, og de, der er kommet hertil efterfølgende, bidrager positivt til både vækst, velstand og vores fælles velfærd.
Og det er virkelig godt for Danmark.
Freja Brandhøj er chef for iværksætteri ved Dansk Erhverv.