Fast fashion er kendetegnet ved meget hurtig produktion, meget store partier og en billig pris. Det skruer salget og forbruget i vejret, og det vil man nu sætte en stopper for i Frankrig. Danmark bør følge trop, mener ekspert.
Vi køber og smider væk i stor stil.
Faktisk vurderede Det Europæiske Miljøagentur estimerer, at værdien af returnerede tekstiler og elektroniske produkter, der destrueres i EU, nåede svimlende 162 milliarder kroner i 2022.
Dette er én af grundene til, at man i Frankrig nu vælger at trække i håndbremsen og ved lov begrænse fast-fashion, bl.a. ved at gøre det mindre attraktivt at købe denne form for tøj.
Tiltaget fra Frankrig vækker begejstring på Det Kongelige Akademi, hvor lektor i bæredygtighed, Else Skjold, bakker op om det franske initiativ.
“Frankrig gør det, fordi landet tager sin mode- og tøjkultur samt tøjindustri meget, meget alvorligt. De går simpelthen foran, og de bliver en leder på markedet for bæredygtighed,” siger hun til DR.
Et andet problem ved fast-fashion og vores måde at forbruge især tøj på, er den meget høje returrate, der er på mange produkter, som ryger direkte tilbage til forhandleren, uden at være blevet brugt. Dette er ikke bare dårligt for den enkelte forhandler, der bruger penge på at sende produkter, der kommer retur.
Det er også dårligt for miljøet, da der sættes dobbelt klimaaftryk på varer, der ligeså godt kunne være forblevet på sælgers hylder.
“Overliggeren for returproblematikken handler om, at vi har et massivt problem med overproduktion, som afføder den syge tøjkultur, vi har,” udtalte Frank Engelbrecht, projektleder i Lifestyle & Design Cluster, sidste år til Marketconnect.