Danskernes arbejdstid er blevet genstand for en debat, hvor udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) går i rette med det, han anser for at være et middelklassefænomen, men kritikken er forfejlet, mener både forfatter og erhvervsleder.
Der bliver debatteret på livet løs omkring danskernes arbejdstid i disse tider. For mens flere og flere ønsker at skrue med for stress og jag, så ser regeringen og særligt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), at vi tværtimod skruer op.
Han slår bl.a. i nogen Arbejdets Land et slag for, at tidens fokus på kortere arbejdsdage og mere tid til sig selv ender med at blive en problem for hele samfundet, og vi tværtimod skal arbejde hårdere og mere, hvis ikke velfærdssamfundet skal forvitre.
“Det bliver jo noget, der er socialt skævt, hvor man giver et privilegium til dem, der i forvejen har de længste uddannelser og den højeste løn, hvorimod det store flertal, som arbejder med mere normale jobs, hvor det betyder noget, hvor mange timer du står der, ikke får den samme fordel,” udtaler han således til DR.
Men kritikken giver Pernille Garde Abildgaard, forfatter, selvstændig konsulent og kommunikationsrådgiver med ekspertise i fire-dages-ugen, dog ikke meget for.
“Han (Kaare Dybvad Bek) fremhævede blandt andet Sunset Boulevard som et sted, hvor der kun er 4-dages arbejdsuge for hovedkontoret. Og hvis han havde fulgt Jens Broch (CEO i Sunset Boulevard) og læst min bog, så ville han vide, at det ikke er sandt. Vi har set 4-dages arbejdsuge indført i næsten alle brancher – og der kommer hele tiden nye indsigter, modeller og konstruktioner frem, der sikrer både produktivitet og arbejdsglæde,” skriver hun i et opslag på LinkedIn.
Opslaget har også vakt opmærksomhed hos netop Jens Broch, der heller ikke giver meget for Kaare Dybvad Beks udlægning af fire-dages arbejdsugen som fænomen.
“De fleste af os ønsker at skabe vækst og udvikling. Men mennesker er ikke en uudtømmelig ressource med uendelige mængder af tid og overskud. Hvis vi skal sikre vækst og trivsel i fremtiden, tror jeg, at vi er nødt til at genbesøge måden, vi bruger vores egen og hinandens tid og ressourcer på, og her er en fire-dages arbejdsuge for mig et af mange relevante værktøjer,” skriver han i en kommentar til Pernille Garde Abildgaards opslag.