Det halter med kønsdiversiteten i de danske virksomheders bestyrelseslokaler. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 50,9 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd.
Der er en meget markant overvægt af mænd i de danske bestyrelser, hvor under halvdelen overhovedet kan mønstre én kvinde rundt om mødebordet. Det viser en kortlægning fra Dansk Industri (DI).
I alt har 50,9 procent af landets bestyrelser er helt uden kvinder, og selvom dette tal er faldet med 8,3 procent siden 2018, går udviklingen ifølge rådgivningsdirektør i DI, Kinga Szabo Christensen, alt for langsomt.
“Hvis Danmark skal være verdens bedste land at leve og drive virksomhed i, så kræver det, at vi får alle talenter i spil. Kvinder udgør halvdelen af Danmarks talentpulje, men de enten ikke tilstede eller stærkt underrepræsenteret i mange danske virksomheder bestyrelser, hvilket ikke bare er et problem for virksomhederne, der går glip af talent, men hele samfundet, der går glip af vækst- og udviklingsmuligheder.”
I alt er 17,5 procent af alle landets bestyrelsesmedlemmer kvinder, og det til trods for flere års fokus på øget diversitet i både de almene ledelseslag og i bestyrelserne.
I podcasten Bestyrelsen, slår erhvervsmand og medlem af Folketinget for Liberal Alliance, Lars-Christian Brask, ligeledes et slag for at få flere kvinder og i det hele taget øget diversitet ind i bestyrelseslokalerne.
“Diversitet på både på alder og køn er utrolig vigtigt, og det er givende, fordi nogle gange bliver du nødt til at stoppe op og tænke, hvor kom den tanke lige fra? Den havde jeg ikke lige tænkt over. Og på den måde kan holdet flytte sig sammen,” siger han.
Ifølge DIs kortlægning kan man også se, at der er meget stor forskel på, hvor meget diversiteten prioriteres i de store virksomheder, kontra de små og mellemstore. Man kan bl.a. se, at de store virksomheder i højere grad lykkes med at tiltrække kvinder til deres bestyrelser, men at det halter med de mellemstore virksomheder.
“De store virksomheder har oftere en mere mangfoldig kønssammensætning i deres bestyrelser, end de mellemstore virksomheder. Vi hører ofte, at der er mange poster, der ikke bliver slået op, og her kan vi lære meget af civilsamfundsorganisationer, hvor der er en mere lige kønssammensætning i bestyrelserne,” siger Kinga Szabo Christensen.
For Lars-Christian Brask er blandingen af kompetencer og diversitet essentielt for at bestyrelser kan være proaktive.
“Vi skal forstå, at bestyrelsesarbejdet ikke kun handler om at se tilbage på tal, men om at investere tid i fremtiden. Det kræver konstant opdatering og forståelse for de skiftende miljøer,” siger han.