På årets Roskilde Festival var et dansk startup med til festen på Arena-scenen, hvor gæsternes bevægelser og tilstrømning blev registreret og analyseret. Målet er at skabe bedre sikkerhed i fremtiden.
Har du været på en festival, kender du sikkert problematikken omkring, at tilskuerne klumper sammen ved den ene side af pladsen foran scenen, mens den anden side er halvfyldt.
Det er ikke bare irriterende for alle de gæster, der må stå mast sammen, det er også til fare for sikkerheden foran scenen, hvis der skulle ske pludselige bevægelser i menneskemængden eller andet, der kan skabe uro. Netop dette har flere gange givet kritik på Roskilde Festival, hvor især den næststørste scene, Arena-scenen, ofte har været kritiseret.
“Vi bruger festivalens egne overvågningskameraer til at lave analyser af, hvordan folk bevæger sig og agerer ved et venue. Hvor mange er der, hvordan er flowet, hvordan bevæger de sig, og hvornår møder de op. Det er vigtigt at vide for arrangørerne. Vi lavede et samarbejde med festivalens sikkerhedsafdeling, da de gerne vil vide mere om trafikken fra de store scener,” siger Torben Albert-Lindqvist, co-founder og CTO i Fluxense.
Data over intuition
Ifølge Torben Albert-Lindqvist er én af de udfordringer, de sikkerhedsprofessionelle på festivaler kæmper med, at de mangler data til at forudse, hvordan folkemængderne bevæger sig rundt foran de forskellige venues.
Selvom sikkerhedsfolkene har mange års erfaring, arbejder de i det store hele ud fra netop erfaring og intuition, men egentlige analyser, der kan hjælpe dem i deres arbejde, er i dag en mangelvare.
“Arbejder man kun med erfaring og intuition, øges chancen for, at der opstår problemer, da antagelser i sagens natur er mere usikre end konkrete data. Vi vil gøre deres job nemmere, så de kan planlægge bedre i fremtiden,” siger Torben Albert-Lindqvist.
Han fortæller videre, at der er store muligheder i de analyser og den data, som Fluxense netop nu arbejder på at levere til Roskilde Festival. For snart sagt alle festivaler kan drage nytte af at vide mere om gæsternes bevægelsesmønstre, og hvordan man bedst kommer trængsels- og sikkerhedsproblemer til livs.
Samtidig giver teknologien også mulighed for, at eksempelvis forlystelsesparker og den offentlige transport kan blive klogere på, hvordan deres kunder og passagerer agerer – hvilket meget få i dag har præcise tal på.
“Vi har også talt med en stor forlystelsespark i Danmark, der i dag kun tracker gæsterne, når deres billet scannes. Det vil sige, at de ikke ved, hvordan flowet er på resten af pladsen, hvor mange der besøger deres koncerter eller færdes andre steder. Det er der jo et stort potentiale for dem i at vide.”
Fluxense er grundlagt af de tre kandidatstuderende; Torben Albert-Lindqvist, Matúš Bojňanský og Sebastian Voinea, der alle studerer Technology Entrepreneurship på DTU.