Mænd tjener gennemsnitligt 15,8 pct. mere end kvinderne i finanssektoren – og 7,1 pct. af forskellen kan ikke forklares, viser ny analyse fra HBS Economics.
Der er blevet talt om ligeløn i Danmark i mere end et halvt århundrede, men ikke desto mindre er vi endnu ikke i mål med bestræbelserne.
Det understreger en ny undersøgelse fra HBS Economics, der viser, at mænd i gennemsnit tjener mere 15,8 procent mere end kvinder – men når man ser bort fra arbejdssted, uddannelseslængde, erfaring og lignende emner, så er der stadig en gennemsnitlig forskel på 7,1 procent.
“I 2024 er det simpelthen ikke godt nok, at mænd i gennemsnit tjener 15,8 pct. mere end kvinder i vores sektor og at over 7 procent af løngabet ikke kan forklares med andet end køn. Det kan og skal vi rette op på, og løsningen handler i høj grad om mere gennemsigtighed omkring løn og løndannelse”, siger Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet.
Spørger man Mille Skjold Madsen, chefredaktør på finansmagasinet Økonomista, bunder den uforklarlige lønforskel mellem mænd og kvinder generelt set dog ofte i flere ting.
”Når vi ser på lønforskelle mellem kønnene, er der ikke én enkelt årsag, men en kompleks sammensætning. En af dem er blandt andet, at vores ubevidste bias kan have betydning for, hvordan vi ser forskelligt på mænd og kvinder,” udtalte hun i sidste uge til Marketconnect.
“Studier viser, at kvinder kan opfattes som grådige, når de beder om mere i løn, hvor mænd anses for handlekraftige. Denne ubevidste bias i vores opfattelse påvirker desværre kvinders muligheder for at forhandle en retfærdig løn,” fortsætter hun.
Konsulenthuset HBS Economics står bag analysen af lønforskellen mellem mænd og kvinder ansat i danske penge- og realkreditinstitutter. Analysen anvender faktiske lønoplysninger for 32.313 ansatte inden for penge- og realkreditinstitutter og den seneste viden fra forskningen om dekomponering af bruttolønforskelle.
”Lønforskellene eksisterer stadig til trods for forskellige tiltag i både dansk og europæisk lovgivning. Det understreger, at det er en opgave, der kræver fælles indsats – og hvor vi stadig ikke er i mål. Det arbejde hænger tæt sammen med at fremme flere kvinder i ledelse, at skabe en mere ligelig fordeling af barslen, at sikre reel løngennemsigtighed og at arbejde for en rapportering på løn, der kan synliggøre og bekæmpe forskellene”, siger Steen Lund Olsen.
Ifølge Mille Skjold Madsen er udsættes mange kvinder i deres arbejde bl.a. for små mikroaggressioner i hverdagen, som kan være med til at underminere kvinders professionalisme.
”Studier viser også, at kvinder står over for et øget psykisk pres på arbejdspladsen, hvilket kan føre til flere sygemeldinger og i sidste ende begrænse mulighederne for lønforfremmelse. Selvom dette selvfølgelig er spekulationer, er det en faktor, der ikke kan overses i diskussionen om lønforskelle,” siger hun.