It-branchen plejer at være garant for mere eller mindre kontinuerlig vækst, men det seneste kvartal peger pilen nedad for branchen. Kunderne er blevet mere påholdende, lyder en del af forklaringen fra brancheorganisation.
Man skal et stykke tilbage i arkivet for finde noget om dalende eksport og faldende omsætning i den danske it-branche, men gennem det seneste kvartal er det ikke desto mindre realiteterne.
Med et fald i omsætningen på 2,2 procent og et fald i eksporten på 8,1 procent i 3. kvartal 2023, har it-branchen tabt momentum i forhold til samme kvartal året før. Det viser seneste tal fra Danmarks Statistik og IT-Branchen.
”Efter mange år med kontinuerlig vækst, ser vi for første gange et lille fald i omsætningen. Kunderne er blevet lidt mere tilbageholdne med deres it-investeringer, ligesom vi mærker, at salgsfasen kan tage lidt længere tid end tidligere,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
I de første tre kvartaler af 2023 beløber omsætningen i it-branchen sig samlet til 227,6 mio. kr., hvilket er 3 procent højere end den tilsvarende periode i 2022. Men kigger man alene på 3. kvartal 2023, er der altså sket et fald i forhold til samme kvartal året før.
Betydeligt fald i eksporten
I 3. kvartal 2023, eksporterede it-branchen for 24,8 mia. kr., hvilket indikerer et betydeligt fald på 8,1 procent i forhold til samme periode sidste år.
I de første tre kvartaler af 2023 har it-branchen samlet eksporteret for 78 mia. kr., hvilket er 3,4 procent højere end den tilsvarende periode i 2022. Ligesom med den samlede omsætning for branchen er det altså kun sket et fald i eksporten i forhold til samme kvartal året før.
”Der er ingen tvivl om, at den højere inflation i landene omkring os samt den generelt højere rente er med til at sætte en dæmper i efterspørgslen på eksportmarkederne, hvilket vi også kan mærke i branchen lige nu,” udtaler Natasha Friis Saxberg.
Ser vi på antallet af ansatte i branchen, er der dog ikke noget, der tyder på at den opadgående kurve skulle være ved at knække. Det seneste år er beskæftigelsen steget med ca. 2.000 fuldtidspersoner, hvilket er en betydelig mere afdæmpet stigning end i foregående år.