Der mangler i høj grad hænder til at styrke den grønne omstilling i Danmark. Derfor må regeringen gentænke deres uddannelses- og rekrutteringsstrategi og være mere åbne over for international arbejdskraft, skriver Asbjørn Overgaard, CEO i Copenhagen Capacity, Jeppe Carstensen, Head of SIMAC Training og Mikkel Navarro Hansen, CEO Aprendio
I kampen for en grønnere fremtid står Danmark over for en afgørende udfordring, viser Dansk Erhvervs opgørelse fra september 2023: Vi mangler i tusindtal af kvalificerede hænder til at understøtte de massive investeringer, der er nødvendige for at realisere den grønne omstilling, men demografien i vores eget land begrænser mulighederne.
Vi ser ind i opgaver som udvidelse af fjernvarmenettet, installation af solceller, opførelse af ladestandere til elbiler og opsætning af flere havvindmøller end nogensinde før. Alt dette kræver et betydeligt antal specialiserede medarbejdere, men selvom der er gjort meget, fx en styrket indsats for erhvervsuddannelser og STEM-uddannelser, er det stadig langtfra tilstrækkeligt. Derfor er vi også nødt til at se ud over vores egne grænser og aktivt tiltrække international arbejdskraft.
Tag den danske virksomhed Aprendio som et positivt eksempel på dette. De har forstået vigtigheden af at kigge ud i verden for at imødekomme vores voksende behov for kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Sammen med SIMAC Training har de besluttet at etablere et ”Green Skills Academy” på Filippinerne for at bidrage til uddannelsesmulighederne for den filippinske befolkning og accelerere den grønne omstilling, samtidigt med at der etableres en kompetence- og ressourcebase for danske grønne virksomheder.
Dette vil ikke kun hjælpe Danmark med at overvinde den eksisterende mangel på arbejdskraft, men også skabe globale jobmuligheder for filippinere inden for den voksende grønne sektor.
I Copenhagen Capacity arbejder vi aktivt med at skaffe kompetencer til et grønnere Danmark, så vi kan hjælpe danske virksomheder med at få tilført nye efterspurgte kompetencer og dermed sikre virksomhedernes vækst og Danmarks grønne omstilling. Samtidigt ser vi også en stigende interesse fra grønne og bæredygtige virksomheder, der ønsker at placere sig i Danmark, og det øger kun behovet for arbejdskraft inden for grøn omstilling.
Desværre er indsatsen for at tiltrække international arbejdskraft ikke tilstrækkelig. Vi står over for en alvorlig mangel på kvalificerede hænder til at understøtte de massive investeringer der kræves, for at realisere den grønne omstilling.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og hendes kollegaer er nødt til at indse, at traditionelle uddannelses- og rekrutteringsmetoder ikke længere er tilstrækkelige i denne sammenhæng. Vi skal ikke kun investere i vores egen befolkning, men også i internationale partnerskaber, som kan styrke vores position som ledere i den globale grønne økonomi.
Et afgørende element i disse partnerskaber indebærer at styrke uddannelsesmulighederne i hjemlandene for at skabe bæredygtige og langsigtede fordele. Dette kan gøres gennem implementeringen af en robust talentstrategi, som er noget vi efterspørger i Copenhagen Capacity.
Med en stærkere talentstrategi, vil der ikke kun være fokus på at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, men netop også at opbygge og forfine færdigheder hos lokale arbejdstagere. Det vil ikke blot styrke det globale samarbejde, men også bidrage til opbygningen af bæredygtige og kompetente arbejdsstyrker på tværs af grænserne.
Danmark har muligheden for at vise vejen og indgå i et globalt partnerskab for en bæredygtig og grøn fremtid, det er kun et spørgsmål om vi er parate til at gribe den nu.
Asbjørn Overgaard er CEO i Copenhagen Capacity. Medafsendere er; Jeppe Carstensen, Head of SIMAC Training og Mikkel Navarro Hansen, CEO Aprendio