Den danske toperhvervsmand Eivind Kolding gik selv fra at være bestyrelsesformand til at være ordførende direktør i Danske Bank i forbindelse med, at bankens tidligere topchef Peter Straarup gik på pension.
I podcasten Bestyrelsen fortæller Eivind Kolding, at det bør være en undtagelse, når en virksomhed vælger den løsning.
”Det var meget specielt, og det var heller ikke noget, der lå i kortene, da jeg tiltrådte som formand. Men det var klart, at inden længe skulle vi finde en ny CEO, fordi Peter Straarup var på vej på pension. Og vi kørte faktisk også nogle ret indgående search processer på det, men der kom ikke de oplagte kandidater ind, som vi gerne ville have. Flere i bestyrelsen henvendte sig så til mig og sagde: Eivind, hvorfor kaster du ikke dit navn ind i hatten, fordi vi kender dig og ved, hvad du står for. Vi tror, du kunne blive en god ny CEO. Det måtte jeg tænke over, igen fordi det var nyt for mig, og fik jeg også talt med dem på Esplanaden (A.P. Møller Maersk, red.), hvor jeg trods alt havde mit daglige arbejde. Og der var der opbakning til det. Så det var sådan, det udviklede sig, og der det endte,” fortæller Eivind Kolding om baggrunden for beslutningen.
Han lægger ikke skjul på, at det var en speciel løsning.
”Det er en usædvanlig ting, og det skal være en undtagelse. Men det kan jo ske, og det er heller ikke uden fortilfælde og eftertilfælde i Danmark. Og governance-mæssigt er det sådan set også i orden. Der er kritikken lidt mere, hvis man går den anden vej som direktør og så bliver formand. Men det er nogle nye roller, der kommer lige pludselig. At den, der var formand i lokalet, ikke længere er formand, men nu er CEO og skal have et andet samspil med bestyrelsen, som man var formand for. Så det kræver nogle forskellige geværgreb og nogle omstillinger, som man skal være opmærksom på. Så det er ikke noget, jeg vil anbefale, men det er heller ikke noget, jeg vil sige, at det skal man aldrig gøre, fordi der kan være en situation, hvor det er den bedste løsning,” siger Eivind Kolding.