Tæppegiganten Ege Carpets med hovedsæde i Herning er kommet stærkt tilbage efter Covid-19 og omsætningen i regnskabsåret 2022/23 steg syv pct. og landede på 1163 mio. kr., hvilket er det næsthøjeste i selskabets 85-årige historie. Udviklingen skal ses på baggrund af, at syv ud af 12 salgsdivisioner opnåede rekord i omsætningen. Det gælder blandt andet i USA, hvor Ege Carpets overtog hele markedet fra en distributør og nu kan ekspandere med egne folk på plads.
Selskabet kører med skævt regnskabsår med skæringsdato 1. maj og er i løbet af 2022/23 blevet påvirket af den urolige globale økonomiske udvikling med stigende energi- og råvarepriser, højere renter samt udsving i valutakurser. Alt sammen faktorer, som har påvirket omsætning og indtjening negativt.
Trods denne makroøkonomiske modvind blev årets resultat før skat næsten firedoblet fra det forrige regnskabsår og landede på 50 mio. kr. Al tæppeproduktion foregår i Danmark og 84 pct. af omsætningen eksporteres, hvor afregning primært sker i lokale valutaer.
“I lyset af de faktorer, som Ege Carpets har været påvirket af, er vi stolte over de flotte tal for ikke mindst omsætningen i det seneste regnskabsår. Resultatet er også tilfredsstillende, når man ser på de globale økonomiske forhold, vi har arbejdet under,” siger Rune Stephansen, CEO i Ege Carpets, der også fremhæver en lang række strategiske initiativer, som selskabet har sat i gang i det forløbne år sideløbende med lanceringer af nye kollektioner og produkter.
Et gennemgående fokusområde for initiativerne har været eksekvering af strategien “Ege Carpets Double Impact – for a better tomorrow”, som også er temaet for selskabets seneste bæredygtighedsrapport.
Unikt retursystem
Ege Carpets har fra april i år iværksat et for tæppeindustrien unikt nyt retursystem ‘Ege Circle Back’, hvor brugte tæpper demonteres, indsamles, neddeles og genanvendes. Det er en skelsættende løsning, der er blevet til i partnerskab med tekstilvirksomheden Aquafil, som kan genanvende fibermaterialet fra de brugte tæpper til blandt andet nyt nylongarn under deres “Born Regenerated and to be Regenerable (Born R2R)” program. Foruden garnet kan en materialefraktion f.eks. bruges i Ege Carpets egen produktion som tilsætning til vores klæbemiddel. Alt i alt kommer tæppe-giganten op på, at 98-100 pct. af komponenterne i tæpperne er egnet til genanvendelse.
For at mindske CO2-udledningen besluttede Ege Carpet i efteråret 2022 at elektrificere den del af produktionen, der i dag bruger mest naturgas. Omstillingen vil påbegyndes senere i 2023 og effekten ventes allerede at kunne ses på den næste bæredygtighedsrapport.
Rune Stephansen siger, at det går hurtigt fremad med den grønne agenda, hvor teknologien og de industrielle løsninger bliver modnet hurtigere og hurtigere. Ege Carpets skal derfor holde fingeren på pulsen og sørge for, at man investerer i de rigtige muligheder og konstant sætte nye mål og initiativer op for at leve op virksomhedens 2030-mål for bæredygtighed.
“Selvom vi har gjort store fremskridt det seneste år, er der stadig lang vej igen, før vi har realiseret vores ambition om at skabe verdens mest bæredygtige tæpper. Hvis vi skal nå vores ambitioner for 2030, må vi tænke cirkulært i alle dele af vores forretning. For bæredygtighed handler ikke kun om at afværge klimakrisen. Det handler også om at holde ressourcer i lukkede kredsløb. Om ansvarlig virksomhedsdrift hos os selv og i vores værdikæde, og om genoprettelse af naturen,” siger Rune Stephansen.
Kæmpe naturprojekt
I den sammenhæng fremhæver han, at Ege Carpets i årets løb var en af de primære initiativtagere sammen med Herning Kommune, Herning Vand, Dansk Naturfond og lokale lodsejere i etablering af Gjellerup Enge, der er et 90 hektar stort biodiversitetsprojekt omkring fabrikken i Herning Nord. Ege Carpets har doneret ca. en tredjedel af det samlede areal til området.
Ligeledes i 2022/23 har man etableret et Customer Experience Center på fabrikken i Herning Nord, hvor kunder og samarbejdspartnere kan komme ind bag tæpperne og få en endnu bedre forståelse af Ege Carpets værdikæde.
Yderligere er der gennemført en større ombygning af kontorer, kantine og showroom i Herning, så faciliteterne fremstår præsentable, med et designmæssigt højt niveau med stor respekt for den oprindelig idé fra C.F. Møller Architects.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk