Hos Ege Carpets i Herning brygger de på en idé, der kan gå hen og blive en forretning i sig selv. Produktet kommer fra små afskæringer fra tæpper, og kunderne kan blive møbelindustrier over hele verden.
Skal man optimere inden for bæredygtighed og minimere sit CO2-aftryk som virksomhed i dag, så gælder det om at se muligheder, hvor de fleste andre blot ser naturligt spild og overskudsmaterialer.
Hos Ege Carpets, der årligt producerer millioner af kvadratmeter tæpper til store kontordomiciler og til verdens mange hoteller og krydstogtskibe, har man gjort netop dette; set på sine overskudsmaterialer og fået øje på en mulig forretning, der både kan minimere spild og holde ressourcer i kredsløb, der ellers var gået op i røg.
For fra hvert eneste tæppe får man et såkaldt fraskær; et lille stykke tæppe på bare et par centimeter, der opstår i form af det lille stykke afskær, der er tilovers efter opskæring.
“Det er bittesmå stykker tæppe, men på et år løber det op i ca. 750 tons fraskær fra såkaldte tæppefliser samt fra kantafskær, så det er meget store mængder overskudsmateriale, vi står med på hænderne. Det kan ikke blive til tæpper igen, og derfor har vi måtte se på, hvad det så kan blive til,” siger Henrik Schmidt Hansen, direktør for bæredygtige løsninger, der er en nyoprettet stilling ved Ege Carpets.
Utallige muligheder
De mange tons fraskær bliver i dag lavet til filtmåtter, der kan bruges til forskellige typer af plader, såsom bordplader og stolesæder, men en del er hidtil også blevet solgt og siden brugt i blandt andet sportsudstyr.
“Det siger jo noget om, hvor mange muligheder der er for produktet, at det kan bruges til så forskellige formål. Nu er det så min opgave at finde ud af, hvordan vi bedst bruger alt dette materiale på en måde, der både gavner vores forretning og reducerer påvirkningen af miljøet,” siger Henrik Schmidt Hansen.
Èt af de steder, Henrik i dag kigger meget imod, og hvor der kan være en god mulighed for at afsætte de i alt 750 tons materiale, er inden for møbelindustrien, hvor det eks. kan indgå i produktionen af sæder eller som erstatning for skum i puder.
“Mulighederne er utroligt mange. Man vil også kunne lave akustikfilt ud af det. Men lige nu arbejder jeg på at finde en god partner i møbelindustrien, og her vil det være optimalt med en stor producent, der vil kunne aftage hele vores produktion eller store dele af den,” siger Henrik Schmidt Hansen.
Det skorter da ikke på interesse i produktet, og Henrik Schmidt Hansen fortæller, at han flere gange er blevet ringet op af virksomheder, der kunne være interesserede i at aftage i hvert fald noget af den producerede filt.
“Det er ekstremt positivt for os, at der er så meget interesse. Det er også en god historie for f.eks. en møbelproducent at kunne sige, at store dele af deres møbler er lavet af genbrugsmaterialer. Vores tæpper består jo allerede af meget genbrugsmateriale, og på den måde får materialerne her deres tredje liv. Efter endt brug i møbler, kan materialet faktisk genbruges endnu engang. Det er en fed historie.”
Fokus på næste led i kæden
De 750 tons materiale, der nu kan blive omdannet til filt, og potentielt ende i alt fra sportstøj til designermøbler, har man tidligere fra tæppeproducenternes side ikke vidst, hvad man skulle stille op med, og derfor er det meste gennem årene blevet brændt af.
I dag er tiderne anderledes, bæredygtighed har et stort samfundsfokus og der er både en god historie og potentielt også en god forretning i at genanvende selv det mindste overskudsmateriale andetsteds.
For Henrik Schmidt Hansen er der da også en særlig tanke bag et potentielt samarbejde med en møbelproducent, når overskudsmaterialet skal videre i processen.
“I møbler vil materialet kræve mindst mulig videre forarbejdning, da det stort set kan bruges, som det er. Det er essentielt for Ege Carpets arbejde med bæredygtighed, at også vores overskudsmaterialer ikke skaber en masse CO2 andre steder i fødekæden. For os betyder recycling også mindst mulig bearbejdning for næste led.”
Han fortæller videre, at man hos Ege Carpets tror på, at det, der i dag betegnes som affald, om få år vil blive set som ressourcer til helt nye produkter.
“Det er helt sikkert en udvikling, vi meget gerne vil være en del af.”