2023 var et udfordrende år for den danske e-handel, men samlet set voksede omsætningen ikke desto mindre. Det samme gjorde dog også indflydelsen fra kinesiske Shein, og det bekymrer Dansk Erhvervs e-handelsdirektør, Niels Ralund-
Der er sket et skred i den danske e-handel, hvor stadigt flere af os vælger at gøre en del af vores indkøb via kinesiske platforme som Shein og Temu, der begge har været under skarp kritik for en lang række punkter, såsom bl.a. meget dårlig kvalitet, farlige produkter og brug af tvangsarbejde.
Dansk Erhvervs e-handelsanalyse for 2023 viser, at den kinesiske handelsplatform Shein var danskernes syvende mest foretrukne, når der skulle købes eksempelvis nyt tøj. Platformen stod for 1,3 procent af alle onlinehandler fra danske forbrugere sidste år.
Læs også: Temus produkter farlige for børn
Shein har flere gange været under skarp kritik for bl.a. at underbetale deres ansatte, fratage dem basale rettigheder og skade miljøet. Samtidig har der også været rapporter om, at arbejderne på Sheins fabrikker arbejder op imod 75 timer om ugen – stik imod kinesisk lovgivning.
Derudover har der været flere anklager om kopiere af varer, ligesom Shein er blevet anklaget for brud på datareglerne.
Spørger man Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, er stigningen af salget fra kinesiske platforme som Shein kun starten på et større indtog fra Kina. Men det er slet ikke Shein, han nævner som sin største frygt for fremtiden.
”Det er markant, men jeg er faktisk mere bekymret for Temu, som også er kinesisk. Shein og især Temu er Wish på steroider, og allerede nu hører vi fra medlemmer, at det kinesiske indtog på det danske marked i den grad kan mærkes. Det bliver i mine øjne den største udfordring for danske netbutikker den kommende tid.”
Temu er seneste blevet beskyldt for at sælge legetøj, der i 18 ud af 19 tilfælde var farlige for børn.