3F i Horsens har varslet konflikt mod Social Craft, en socialøkonomisk virksomhed, der hjælper mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Konflikten kan tvinge virksomheden til lukning, mener direktør.
Der arbejder omkring 100 mennesker i Social Craft i Horsens, hvor den socialøkonomiske virksomhed ansætter folk fra kanten af arbejdsmarkedet.
Men ifølge 3F i Horsens følger Social Craft ikke reglerne for aflønning af medarbejdere, og det har nu fået fagorganisationen til at varsle konflikt fra 7. marts.
“Stinne Simonsen (direktør i Social Craft, red) er nødt til at overholde lovgivningen og reglerne, når flexjobbere med kommunal støtte i baglommen sendes ud og arbejde i private virksomheder. Det gør hun ikke i øjeblikket,” siger Brian Tollak Nielsen, formand for 3F Horsens & Omegn.
Spørger man Stinne Simonsen, er 3Fs varslede konflikt dog den sikre vej til, at 100 mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet vil ende med at miste deres job.
“3F er dermed garant for, at mere end 100 arbejdspladser for mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet lukker,” udtaler hun i en pressemeddelelse.
Ifølge Stinne Simonsen er sagen også mere indviklet end Brian Tollak Nielsen udlægger den. For de ansatte i Social Craft udfører ikke det samme arbejde hver dag, men skifter ofte mellem at arbejde i f.eks. cafe den dag til at arbejde på fabrik eller lager den næste hos Social Crafts kunder som bl.a. Nemlig og Schur.
Dermed skal der ifølge Stinne Simonsen adskillige overenskomster til for hver enkelt medarbejder.
“Det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre i praksis. Social Craft har efterspurgt en lokalaftale, der er dækkende for samtlige opgaver, men det ønsker 3F ikke at lave.”
Et af kritikpunkterne fra 3Fs side, er, at Stinne Simonsen giver sine medarbejdere 140 kroner i timen. På de arbejdspladser, hvor Stinne Simonsens medarbejdere udfører deres job, ligger den gennemsnitlige, overenskomstmæssige timeløn på 190 kroner i timen.
“Vi får at vide, at vi løntrykker, men vi tager arbejde fra maskiner, Asien og Tyskland – ikke fra folk i Horsens. Alle andre lignende virksomheder har en ekstrabevilling fra deres kommuner, men vi har sagt, at det vil vi ikke. Vi vil bygge noget op selv,” siger Stinne Simonsen til Til Horsens Folkeblad, og fortsætter.
“Medarbejderne får 140 kroner i timen, lederne får 160, mens jeg som direktør tjener 30.000 kroner om måneden. Vi omsatte for 6,5 millioner kroner i 2023 og kommer ud med et overskud på 2000 kroner.”.