Der gøres alt for lidt for at dæmme op for de rekordmange butikstyverier i de danske butikker. Flere måneder er gået, siden justitsministeren kom på banen, men siden er intet sket. Branchen er desperat, mener Dansk Erhverv.
Den 1. februar var Justitsminister, Peter Hummelgaard (S), klar med et udspil, der skulle gøre noget ved den bølge af butikstyverier, der har ramt de danske butikker og detailhandlen i 2023, hvor antallet af tyverier var på over 24.000.
Siden er der ikke sket alverden, men butikstyvene fortsætter deres aktiviteter, og i marts måned blev der anmeldt 1.316 butikstyverier. Manglen på politisk handling vækker frustration hos Henrik Lundgaard Sedenmark, fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv.
“Hele branchen er desperate. Jeg synes, det er rystende, at der ikke sker noget som helst, da tendensen med stigningen i butikstyverier har stået på alt for længe allerede. Vi forventer en stigning på ti procent igen i år, og det er virkelig problematisk for branchen, da det koster milliarder af kroner.”
Ministerens udspil indeholdte bl.a. tiltag som styrket udrejsekontrol med omrejsende kriminelle grupperinger. Højere bødestraf for butikstyveri og hæleri samt klare rammer for butikkernes muligheder for optagelse af lyd og tv-overvågning.
Men ifølge Henrik Lundgaard Sedenmark er det langt fra nok, hvis kurven med de mange tyverier skal knækkes.
“Det er alt for lidt og alt for sent. Det er fint nok at tage nogle ved grænsen og give hårdere straffe, men det, der skal til, for at ændre noget, er forebyggelse. Vi kan ikke se, at hverken politikerne eller politiet tager problemet alvorligt, og det eroderer både trygheden i butikker og tilliden til omverdenen.”
Hvis vi kigger længere tilbage i tiden, så blev der registreret 719 butikstyverier i marts 2019. Dette svarer således til, at der frem til i dag er sket en procentuel stigning på ca. 80 pct., og viser dermed alvoren af de mange registrerede butikstyverier i 2024.