Dansk iværksætteri er hjemsted for mange gode ideer, men også mange slagsmål om alt fra dårlige muligheder for at rejse kapital og manglende diversitet. Et tilbagevendende spørgsmål omhandler aktieavancebeskatningen – som iværksætterne selv har delte meninger om vigtigheden af.
Skal man frem i verden som iværksætter, så skal der kapital til i det lange løb. For det er dyrt at stable en virksomhed på benene – med alt hvad der medfølger, og derfor er der brug for, at iværksætterne har en rimelig adgang til midler.
Men dette er besværligt i Danmark, mener mange iværksættere og erhvervsorganisationer, og blandt andet Dansk Erhverv og Dansk Industri har flere gange slået på tromme for, at det skal være lettere for iværksætterne at rejse kapital – og at den danske aktieavancebeskatning er en betydelig hindring i dette mål.
“Kun 31 pct. af tidlige investeringer i Danmark er kommet fra lokale kilder siden 2017 sammenlignet med 36 pct. i Finland, 37 pct. i Norge og 43 pct. I Sverige,” skriver Frederik Steensgaard, adm. direktør i og medstifter af Because i en klumme i Børsen.
Han mener i stil med Dansk Erhverv og Dansk Industri, at det danske skattesystem er med til at spænde ben for alle dem, der gerne vil investerer i startups, da den mulige gevinst ved en sådan investering i sidste ende bliver for lille – risikoen taget i betragtning.
“Privatpersoner i Danmark har heller ikke meget incitament til at investere i danske startups. Kapitalgevinstskatter så høje som 42 pct. for gevinster og udbytter fra aktier over blot 58.900 kr. er jo vores virkelighed her.
Til sammenligning er den sats i Sverige 25 pct., og fem sjettedele af det beregnede tab kan trækkes fra med 70 pct. Når investorer kan mindske tab gennem fradrag, er de mere åbne for at investere i startups og deres højere risiko- og belønningsprofiler,” skriver han.
Men den udlægning møder ikke meget forståelse hos Michael Eis, formand i Dansk Crowdfunding Forening, der langt fra er enig i, argumenterne om, at en sænkelse af beskatningen på aktieavancen vil betyde noget for de danske iværksættere.
“I Dansk Industri og Dansk Erhvervs spin om en lettelse af aktieavance beskatning fremføres argumentet, at det er bidende nødvendigt for der kan investeres tillbage i nye virksomheder,” skrev han for få uger siden på LinkedIn om netop dette emne.
Han skriver videre, at ingen efter hans mening tænker på aktieavance beskatning når de investerer små beløb i danske virksomheder via crowdfunding.
“Forhandlingerne om en ny iværkætter strategi skal ikke handle om SKAT, som DE og DI ønsker. Alt for mange i #dkpol og erhvervsudvalget har købt ind i dette – og det er forkert,” skriver Michael Eis.