De danske topledere danner fortrop i arbejdet med energieffektivisering og udvikling af klimavenlige produkter og ydelser.
At der er kommet markant større fokus på bæredygtighed og klimavenlige tiltag gennem de seneste år, kan blandt andet ses på danske virksomeheders annoncering efter nye medarbejdere.
Fra 2010 til 2020 var der på Jobindex 418 jobopslag indeholdende betegnelsen “ESG”. Ser vi alene på 2023, var antallet steget 1281 jobopslag.
“Det er en voldsom udvikling, og det viser noget om, hvor stor en indsats det kræver for virksomhederne at leve op til krav om bæredygtigheds-rapportering,” siger Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri (DI).
Ser vi på PwC’s CEO Survey 2024, taler tallene også deres tydelige sprog om, hvor meget fokus danske virksomheder og direktører har på dette emne. Her svarer 75 procent af de danske topledere, at de er i gang med eller allerede har udviklet klimavenlige produkter og ydelser. Blandt topchefer globalt gælder det 58 procent.
“PwC’s CEO Survey viser, at toplederne i Danmark i højere grad end topledere i andre lande har fokus på energieffektivitet og har igangsat eller gennemført klimaorienterede, innovative initiativer, der skal nedbringe brugen af fossile brændsler og bidrage til grøn omstilling. Dermed skiller de danske topledere sig positivt ud i en global sammenhæng,” siger Susanne Stormer, partner og leder af ESG- og bæredygtighedsydelser i PwC.
De mennesker, der typisk rekrutteres til virksomhederne grundet deres evner inden for ESG, skal meget ofte arbejde med rapportering, ledelse og økonomistyring, og derfor er det også en særlig gruppe mennesker, der typisk danner forfront for den grønne omstilling.
“Det kan måske overraske nogen, at det især er folk med økonomiske uddannelser, der efterspørges til stillinger med ESG. Men vi ser i stigende grad, at ansvaret for bæredygtighedsrapportering rykker helt eller delvist over i finans- og økonomiafdelingen,” siger Marie Gad.
At den grønne omstilling kommer til at stille nye krav til os som medarbejdere og ikke mindst til vores kompetencer, er heller ikke gået hen over hovedet på de danske ledere og direktører. I PwC’s survey svarer 64 procent således, at de er i gang med eller planlægger at opkvalificere deres medarbejdere til at forstå, hvordan de kan tackle virksomhedens klimaudfordringer.
“Opkvalificering af arbejdsstyrken kommer til at spille en vigtig rolle i indsatsen mod klimaforandringer. Medarbejderne kan fremme en mere bæredygtig adfærd ved f.eks. at reducere affald og forurening, øge energieffektiviteten eller fremme genanvendelse,” siger Susanne Stormer.