Ny upcyclingsteknik kan give nyt liv til gamle og slidte persiske tæpper, der ellers havde kurs mod forbrændingen. Dansk tæppespecialist er med helt fremme i udviklingen.
For de flestes øjne er der ikke meget sjovt ved et gammelt slidt tæppe, der har sine bedste år langt bag sig.
Men for Rezas, der opkøber, restaurerer og videresælger de særlige vintage persiske tæpper, ar de gamle tæpper en stor værdi, og er hele grundlaget for forretningen, der i dag sælger sine istandsatte tæpper via Garant. Nu kan de håndlavede tæpper og deres gamle mønstre upcycles til nyt liv og et moderne vintagelook.
“Tæpperne er blevet lavet i hånden i små landsbyer gennem generationer i Persien. Hvert tæppe er sit helt eget stykke kunsthåndværk, og det er noget, folk altid har sat pris på og elsket ægte persiske tæpper for. Men med gamle, naturlige teknikker kan vi give tæpperne et nyt liv og look, som er mere moderne og rustikt,” siger Jesper Andersen, der er vicedirektør hos Rezas.
Den nye upcyclingsteknik er helt uden kemikalier, men inkluderer i stedet processer som stenvask og soltørring, og så bliver tæpperne restaureret til et moderne vintagelook med respekt for håndværket, og det har givet det ældgamle persiske tæppehåndværk voksende popularitet i et nyt format i hele Europa.
Kan mærker man ikke mindst hos Garant, der ifølge kategorichef for tæpper, Kate Hovgaard Mikkelsen, taler godt ind i tidens store miljøfokus.
“Det at tage noget, der måske ville forgå eller miste sin værdi, og give det værdi gennem en naturlig proces, harmonerer med tidsånden, og i det her tilfælde handler det ikke kun om den rene miljøomtanke, men også om at bevare kunst, håndværk, kultur og unika. Man får ikke bare et tæppe, men et kunstværk, som et rigtigt menneske har brugt timevis på at knytte,” siger hun.
Hos Garant varierer priserne for de istandsatte tæpper fra et par tusinde kroner til over tredive tusinde kroner.
Skulle et af de gamle persiske tæpper, Rezas får fingre i, være så slidt, at det ikke kan restaureres, laves brudstykker af det til vintage patchwork-tæpper, der gennemgår samme upcyclingsproces.
“Patchworktæpperne er også meget populære. De har et anderledes udtryk, men de fortæller også en historie om det gamle håndværk og er en måde at give nyt liv til noget gammelt,” siger Jesper Andersen.