Erhvervsministeriet offentliggør i dag en ny analyse for life science i Danmark, der viser industriens voksende betydning for dansk økonomi. Men der er også visse punkter med plads til forbedring. Branchen håber, at rammevilkårene tilpasses den nye virkelighed.
Et vækstlokomotiv for hele Danmark, er life science-industrien blevet kaldt, efter at denne tegner sig for en markant del af den danske økonomi og den danske vækst i det hele taget.
Og intet tyder på, at dette vil ændre sig i det kommende år. Tværtimod ser det ud til, at industrien kun vil fortsætte med at vokse. Der har aldrig været så mange life science-virksomheder i Danmark, og beskæftigelsen har sneget sig op på mere end 50.000 medarbejdere, som markerer den største vækst blandt life science-nationer i Europa.
“Den danske life science-industri har igen vist sin enestående evne. Med udvikling af nye lægemidler, innovative teknologier og medicinsk udstyr løfter branchen ikke blot behandlingen og livskvaliteten for patienter – den understøtter også personalet i sundhedsvæsenet. Branchen spiller en afgørende rolle for dansk økonomi gennem rekordhøje niveauer for bl.a. eksport, arbejdspladser, skattebetalinger og meget mere,” siger erhvervsminister, Morten Bødskov.
Han slår samtidig fast, at Danmark skal udnytte det potentiale, der ligger i den stærke life-science-indsutri
Rammevilkår
“Vi kan stadig gøre mere for at få branchen og særligt de mindre virksomheder til næste niveau. Derfor er vi i regeringen også i fuld gang med at overveje, hvordan vi styrker mulighederne for danske iværksættere og skaber endnu flere væksteventyr inden for life science.”
At life science er et vækstlokomotiv gennem de senere år ses også på, at eksporten i første halvår af 2023 var hele 66 pct. større end den tilsvarende periode af 2016. Hos Lægemiddelindustriforeningen mener koncernchef, Ida Sofie Jensen, at én af grundene til den store succes for industrien skyldes, at den nærmest er krise-resistent, da der altid vil være behov for den.
“Andre indkøb afhænger i højere grad af købekraft, men medicin er en nødvendighed i ethvert samfund. Samtidig er det meget positivt, at stadigt flere lande får råd til gode sundhedssystemer, og alle gode sundhedssystemer kræver medicin. I disse år sker der en kæmpe udvikling i især Afrika og Asien, men også mange andre steder i verden,” udtalte hun i august til Marketconnect.
Skal industrien kunne fortsætte sin store vækst, og fortsat skabe arbejdspladser og løfte BNP’et, mener Ida Sofie Jensen, at det kræver rammevilkår, der konstant følger med tiden.
“Jo større eksporten af life science bliver, jo mere afhængige kan vi ende med at blive af den. Derfor skal vi være meget opmærksomme på rammevilkår for industrien, for har virksomhederne ikke gode forhold til at udvikle, udbygge og ansætte de rigtige medarbejdere, så rykker omsætningen til andre lande i stedet.”