Mange dansk virksomheder oplever hvert år, at deres designs kopieres af andre. Det kan have store konsekvenser for den kopierede, men straffen afskrækker alt for ofte ikke kopisten.
Gennem det seneste år har en række opsigtsvækkende sager om plagiat ramt mediernes forsider, men disse sager dækker over et langt større antal sager om plagiat og kopier, vi aldrig hører om.
Det kan have konsekvenser for den enkelte virksomhed, da patenter, varemærker og designrettigheder (de såkaldte IP-rettigheder) øger en virksomheds nationale og globale konkurrenceevne og økonomiske vækst. Samtidig har IP-intensive industrier står bag hver tredje arbejdsplads i Danmark og knap halvdelen af det danske bruttonationalprodukt.
“Vi oplever ikke, at der kommer mange flere sager om plagiat, men at de, der kommer frem, får langt mere fokus end tidligere. Det er en meget svær situation for den kopierede virksomhed, da disse sager ofte tager ufatteligt lang tid at køre gennem retssystemet. Er man en lille virksomhed, kan det være meget dyrt at køre sådan en sag, også selvom man ender med at vinde,” siger Kim Haggren, vicedirektør i Dansk Industri.
Ikke afskrækkende
Samtidig med at de rejste sager omkring plagiat ofte er dyre og langsommelige at få gennem systemet, så oplever mange af de plagierede, at den erstatning, de ender med at blive tildelt, ofte ikke er proportionel med det tab, de har lidt.
Som lovgivingen er i dag, er der ingen konkret ramme for, hvad en erstatning skal være. Dog siger loven, at erstatningen, man kan blive idømt, skal være ‘afskrækkende.’
“Her i landet har vi nok tit været meget konservative i vores tilgang til, hvad der er afskrækkende, og det kan mange af de krænkede ikke være tjent med. Det må aldrig kunne betale sig at plagiere eller kopiere andres arbejde, men nogle gange bliver den utroligt lange proces og den tilkendte erstatning nok i højere grad afskrækkende for den krænkede, end den gør for krænkeren,” siger Kim Haggren.
Ser man på tallene for, hvad ophavsretten betyder for dansk erhvervsliv, taler tallene da også deres tydelige sprog. I Danmark lever vi i høj grad af vores designs, patenter og varemærker. En undersøgelse foretaget af den europæiske patentorganisation, EPO, og den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO, viste for nyligt, at IP-rettigheder stod bag 29 % af danske arbejdspladser og udgjorde 47 % af Danmarks bruttonationalprodukt i perioden 2017-2019. Disse tal dækker over såvel de store internationale koncerner, som den lille designvirksomhed, der beskæftiger nogle få medarbejdere.
Kopiere én virksomhed en andens designs, vil erstatningsudmålingen blive udregnet ud fra, hvad den kopierede har lidt af tab i omsætningen. Men det er langt fra givet, at den kopieredes tab er proportionelt med kopistens indtjening på samme.
“Hver sag er en selvstændig diskussion om, hvorvidt der er tale om kopi eller plagiat, eller om det er inden for rammerne. I Dansk Industri er vores holdning klar; erstatningsudmålingen skal være reelt afskrækkende og mærkbar for den, der har overtrådt loven. Vi skal beskytte og leve af vores design- ophavs og varemærkerettigheder, og vi oplever desværre for ofte, at erstatningen ikke afskrækker. Det så vi gerne, at den gjorde,” siger Kim Haggren.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk