Et nyt forslag fra justitsministeren vil gøre det muligt for alle at se, hvem der i dag står opført i det offentlige register over konkursryttere. Det glæder man sig over ved Dansk Håndværk.
Man kan som eksempelvis en mindre håndværkervirksomhed komme galt afsted, hvis man udfører arbejde for en kunde, der har det med at løbe fra regningen.
Derfor er man hos Dansk Håndværk positivt stemte overfor et nyt forslag fra justitsministeren om, at det skal være langt lettere for små erhvervsdrivende at kontrollere, om en mulig ny kunde er registreret som konkursrytter eller ej.
“Virksomheder, der er i tvivl om en mulig kunde, kan på den måde sikre sig lidt bedre, før de siger ja til en opgave. Det betyder, at de undgår en unødvendig risiko. Men det er også en tryghed, der også kan bruges positivt. Et opslag kan jo også vise, at en mulig kunde ikke står i registeret, så en tvivl kan blive ryddet af vejen,” siger Dansk Håndværks direktør, Morten Frihagen.
Konkursryttere kan blive dømt til en konkurskarantæne, hvis de har drevet en virksomhed i sænk ved grov uforsvarlighed. Regeringens lovforslag om at åbne for offentlig adgang til registret over disse personer kommer efter konkursrådet sidste år anbefalede en række ændringer i reglerne.
Morten Frihagen mener dog, at det offentlige register skal håndteres og markedsføres med stor forsigtighed, da netop frygten for en konkurs ofte er det, der afholder afholder potentielle iværksættere fra at starte egen virksomhed.
“Vi ved, at de fleste opfatter en konkurs som et personligt nederlag, der påvirker dem over meget lang tid. Ikke kun økonomisk men i høj grad også mentalt og i forhold til deres omgivelser. Derfor må der ikke skabes frygt for, at man automatisk havner i et konkurs-register, hvis ens virksomhed går ned,” siger han.
Samtidig advarer han mod, at et sådan hensyn ikke skal ende med også at blive et hensyn, man kommer til at tage overfor konkursrytterne, der ofte hverken kan eller vil drive en ærlig forretning. Han ser også gerne, at der skelnes klart mellem konkursryttere og alle dem, der må dreje nøglen om, uden på noget tidspunkt at have været på kant med loven.
“Iværksættere løber en risiko, som samfundet har glæde af. Ind imellem vil der uvægerligt komme situationer, hvor en virksomhed – på helt ærlig og redelig vis – må dreje nøglen om. Det skal der være plads til uden frygt for, at man bliver stemplet,” siger Morten Frihagen.