I kølvandet af en ny analyse fra SMVdanmark, forslår erhvervsorganisationen, at virksomheder i fremtiden skal kunne deles om lærlinge, hvis to virksomheder hver især ikke har arbejde nok til lærlingen på fuldtid. Det forslag bakker man op om hos Dansk Håndværk.
To ud af tre lærepladser på det private arbejdsmarked kan findes på virksomheder med under 100 ansatte, viser en nylig analyse fra SMVdanmark.
Men selvom det er i dette segment, at de fleste lærlinge udlæres, så er der også mange små håndværkervirksomheder, der har svært ved at tage lærlinge ind, da de ikke har arbejde nok til at have dem på arbejdspladsen fuldtid, som det kræves. Derfor foreslår SMVdanmark i forbindelse med analysen, at virksomheder skal kunne deles om den samme lærling.
”Mange virksomheder er så små eller specialiserede, at de kun kan stå for en del af en lærlings uddannelsesforløb. Løsningen er, at det skal være lettere for virksomheder at dele en lærling. Hvis det sker, står vi potentielt med mange tusinde flere lærepladser,” siger Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.
Godt for fremtiden
Den ide ser man gode perspektiver i hos Dansk Håndværk, en landsdækkende arbejdsgiverforening for små og mellemstore virksomheder inden for byggeri, håndværk, træindustri og dermed beslægtede områder.
Her organiserer man netop mange af de små virksomheder, der har svært ved at tage lærlinge ind.
“Jeg synes, det er et glimrende forslag. Selvom der er en lang tradition i de små virksomheder for at tage lærlinge, har mange ikke nok at lave til at tage en lærling ind på fuldtid og samtidig overholde uddannelseskravene. Med et forslag som dette, vil man både gøre noget godt for virksomhederne og for lærlingen,” siger Morten Frihagen, adm. direktør i Dansk Håndværk.
Da mange små håndværkervirksomheder ofte er stærkt specialiseret inden for meget konkrete områder, er det for en del små virksomheder ikke muligt at leve op til uddannelseskravene, selvom de gerne ville have en lærling.
“Nogle er meget specialiseret i eksempelvis døre, mens en anden virksomhed i lokalområdet er specialister i tage. Med en ordning som denne, vil de kunne deles om lærlingen, der dermed kunne få rigtig god erfaring og ikke mindst den lærling, der er brug for.”
Morten Frihagen mener samtidig, at håndværkervirksomhederne kun vil blive mere specialiserede i de kommende år, og at forslaget om en deleordning dermed også kommer på et godt tidspunkt.
“Det går mere i den retning, at man specialiserer sig inden for enkelte områder, og dermed vil en deleordning være det helt rigtige for at de mindre virksomheder kan fortsætte traditionen med at uddanne lærlinge og sikre fremtidens arbejdskraft.”