Der blev anmeldt mere end 24.000 butikstyverier er i Danmark i 2023, og tendensen ser ud til at fortsætte i det nye år. Men tallene dækker samtidig over et stort mørketal, mener ekspert.
67 gange om dagen blev der anmeldt et butikstyveri i Danmark sidste år, og det løb samlet set op i 24.429 tyverier i alt. Og tyverierne fortsætter i det nye år.
Ifølge nye tal fra Crimestat blev der anmeldt 1.303 butikstyverier i dette års første måned, en stigning på 114 i forhold til sidste år og 460 i forhold til 2021, hvilket svarer til en stigning på ca. 53 procent.
“Udviklingen ser ikke ud til at vende foreløbigt. Det er nok for tidligt at spå om, hvorvidt det bliver værre i år end sidste år, men starten på året har ikke været god,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark, fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv.
Stort mørketal
Èn ting er dog, hvor mange butikstyverier, der bliver anmeldt, og noget andet er det reelle antal tyverier, der begåes ude i butikkerne.
“Vi har tidligere spurgt vores medlemmer, hvad de anslår det reelle antal butikstyverier til at være, og de mente, at det var tre gange højere, end det anmeldte,” siger Henrik Lundgaard Sedenmark.
Butikstyverier er i sagens natur svære at opdage, og det store antal anmeldelser taget i betragtning må man også antage, at en stor del går uopdaget hen, når en kunde eks. stikker en Snickers i lommen, inden han eller hun går mod kassen. Men hvert lille tyveri har en pris for butikkerne, og De Samvirkende Købmænd har tidligere anslået, at butikstyverier koster detailhandlen omkring to milliarder om året.
Spørger man Henrik Lundgaard Sedenmark, frygter han da også, at det reelle antal butikstyverier er langt højere end både det anmeldte og butikkernes egne bud.
“Mit eget gæt er, at det er ti gange højere, og måske endda op imod hundrede gange højere. Alt, der ikke bliver betalt for, er et tyveri, og jeg tror, at rigtig meget ikke opdages.”
I starten af februar kom justitsminister, Peter Hummelgaard (S), på banen med et nyt udspil, der skal gøre op med de mange tyverier.
Udspillet indeholder bl.a. tiltag som styrket udrejsekontrol med omrejsende kriminelle grupperinger. Højere bødestraf for butikstyveri og hæleri samt klare rammer for butikkernes muligheder for optagelse af lyd og tv-overvågning.
Men ifølge Henrik Lundgaard Sedenmark er problemet ikke, at straffen for butikstyveri er for lav, men at politiet ikke efterforsker mange af de sager, der bliver anmeldt.
“En streng straf er ligegyldig, hvis du ikke anholder nogen for tyverierne. Så vi skal have en langt større indsats fra politiet og kommunerne, hvis vi skal det her problem til livs. Der er alt for lidt fokus på forebyggelse.”