Den danske techvirksomhed, Shape Robotics, der laver robotter til skolebrug, har landet flere store ordrer i Rumænien, hvor skolesystemet kæmper med alarmerende højt frafald og dårlige standarder.
Gennem det seneste år har danske Shape Robotics landet flere store ordrer i Rumænien, der har set sig varme på danskernes produkter og teknologi inden for uddannelsesområdet.
Rumænien investerer i disse år meget stort i en styrkelse af uddannelsessektoren, og til det formål er man blevet en del af det EU-finansierede projekt, Recovery and Resilience Plan (RRP), der også omfatter Italien, Grækenland, Polen og flere andre lande.
“Rumænien er i gang med at investerer mere end 3 mia. euro, svarende til 22 milliarder kroner, i uddannelse over de næste 4-5 år, heraf går ca. 70% til digitalisering af uddannelsessektoren,” siger André Fehrn, CEO i Shape Robotics.
Ifølge en rapport fra 2019 af “Child Rights Now” Romania, dropper 46.000 rumænske børn hvert år ud af skolen. Rapporten viser også, at 61 % af de 15 årige rumænere kun kan læse og regne på basalt niveau. I kun to EU-lande er tallene værre, end de er i Rumænien.
For os er potentialet i Rumænien formentlig mere end 1 mia. kr. over de næste 4-5 år, men det er på ingen måde givet, at det ender på den måde.
André Fehrn.
First-mover på markedet
De store investeringer i uddannelsessektoren, og særligt digitaliseringen af denne, har potentiale til at blive en meget stor forretning for de virksomheder, der har specialiseret sig inden for netop dette område.
I Rumænien alene skal der bygges over tusinde såkaldte SmartLabs og op imod ti tusinde informatik-lokaler, der er en slags sammenblanding af et IT-kemi- og fysiklokale. Samtidig skal stort set alle skoler opgraderes markant, hvad angår undervisningsteknologi for at fastholde eleverne i deres skolegang.
Ifølge den engelsksprogede avis, Romania-Insider, droppede 15.7 % af rumænske skoleelever ud af skolen i 2019. To år tidligere var tallet over 18 %. Højest var andelen i de fattige landområder.
Der er med andre ord hårdt brug for tiltag, der kan løfte og opgradere det rumænske skolesystem.
“Målet for rumænerne er helt klart; man vil gøre det sjovere at gå i skole og give eleverne mulighed for at lære på nye og anderledes måder. Man håber, at det vil fastholde eleverne i skolerne i flere år,” siger André Fehrn.
En del af strategien for at stå stærkt på det spirende rumænske marked har været opkøbet af det rumænske techfirma, Video Technic Systemsm der i dag er blevet til Shape Robotics Romania.
Derudover har man etableret samarbejder med bl.a. en NGO med særligt fokus på uddannelse, hvilket alt sammen har givet danskerne en klar fordel på markedet.
“Vi har formået at etablere os som first-movers i landet, og det er klart, at det giver os en stor fordel i de kommende år,” siger André Fehrn.
Stort potentiale
Succesen i Rumænien blev grundlagt, da Shape Robotics i 2021 byggede to “proof of concept” SmartLabs, der endte med at vinde udbuddet fra det rumænske undervisningsministerium.
Det var “best practice”, der blev udslagsgivende for, at rumænerne valgte at satse på dansk teknologi. Shape Robotics robotter og specialdesignede labs tager udgangspunkt i lektioner på 45-90 minutter, og dækker curriculum inden for en række forskellige fag.
Konceptet var “plug-n-play”, med relevante lektioner foruddefineret, hjælp og support til lærere via bl.a. videomateriale.
I dag deltager Shape Robotics i flere offentlige udbud inden for uddannelsesteknologi, udover de Smartlabs der løbende leveres til landet.
“For os er potentialet i Rumænien formentlig mere end 1 mia. kr. over de næste 4-5 år, men det er på ingen måde givet, at det ender på den måde. Samtidig har vi naturligvis stort fokus på de andre europæiske lande, der har lignende planer for digitalisering af uddannelse,” siger André Fehrn.