Høje elregninger har skåret en betydelig del af indtjeningen hos mange virksomheder, og været en særdeles medvirkende faktor til de krisetider, der opleves i mange brancher. Men priserne ser ikke ud til at falde foreløbigt.
Det hele er et spørgsmål om de såkaldte forward-kontrakter.
Det er priskontrakter på fremtidig levering af el, og ifølge de aktuelle priser på forward-kontrakterne, skal de danske elforbrugere forvente at betale en engrospris på ca. 2,5 kr. pr. Kwh i 2023. Til sammenligning har den gennemsnitlige månedlige kWh-pris foreløbigt været på omkring 1,6 kr. i 2022.
Der er med andre ord ikke udsigt til billigere strøm i fremtiden, hverken for virksomheder eller private. Forwardpriserne er dog ikke hugget i sten, men markedets bedste og mest realistiske bud på, hvordan priserne kommer til at se ud i fremtiden.
“På Forward-markederne handler man ikke med fysiske kWh, men med fremtidige priser på el for f.eks. det kommende kvartal eller år. Prisen afspejler dermed markedets aktuelle forventning til forsyningsbalancen og dermed prisen for en fremtidig periode,” siger Esben Thietje Mortensen, chefkonsulent ved Dansk Erhverv, og fortsætter.
“Eftersom der er store udsving på elmarkedet, er forward-priser med til at give en prissikring, både for kunder og for elleverandør. Når der bliver indgået en forwardkontrakt, forpligter ellevandøren sig til at levere den aftalte mængde el til den aftalte pris i fremtiden.”
Venter på politisk handling
At priserne er steget markant gennem det seneste år, har ført til store udfordringer for mange danske virksomheder, der har måtte hæve deres egne priser, for at kompensere for de stigende priser på el og gas. Og det er ifølge Esben Thietje Mortensen et ganske indviklet regnskab, der skal gå op, før vi igen kan se frem til billgere elpriser.
“Forventninger til de fremtidige gaspriser sætter pt. i høj grad retningen for forventninger til elprisen. Når gaspriserne stiger, påvirker det også elpriserne, da der er tæt sammenhæng mellem prisen på gas og el. Endvidere betyder de høje gaspriser, at prisen på andre brændsler, såsom kul også stiger, hvilket også smitter af på elprisen, og endvidere stiger CO2-kvoteprisen pga. øget kulforbrug, hvilket også får prisen på el til at gå op. Så det korte svar er, at prisen på gas skal falde til 2021-niveau, hvis vi på den korte bane skal have 2021-elpriser.”
Dog skal det nævnes, at forventninger til elprisernes udvikling i 2023 gennem de sendte måneder har været mere positive, og at stadigt færre mener, at priserne skyder yderligere i vejret i 2023.
Hos Dansk Erhverv mener man, at der fra politisk side bør sættes ind for at sænke de høje elpriser. Sådanne politiske tiltag vil ikke bare hjælpe på elregningerne, men kan også vise sig at være godt nyt for den grønne omstilling af energisektoren.
“Fra politisk side er det vigtigt, at forbedre rammevilkårene for opstilling af sol- og vindenergi. F.eks. er godkendelsesprocesserne for nye VE-anlæg i dag alt for lange og bureaukratiske. Jo mere sol og vindenergi vi får ind i energiforsyningen, desto mere vil prisen på el blive fastsat af sol- og vindenergi, som er klart de som er klart de billigste energiformer, og de hurtigste at bygge. Det vil medføre lavere elpriser,” siger Esben Thietje Mortensen.
Samtidig mener han også, at man fra EUs side bør komme på banen med tiltag.
“EU bør arbejde for en opdeling af markederne i f.eks. Tyskland og Frankrig i budzoner, så elprisen afspejler det lokale udbud og efterspørgsel. Det vil undgå en “eksport” af høje tyske elpriser til Danmark, og det vil tydeligere den positive business case i udbygning af elnettet.”
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk