Det store fokus på cirkulær økonomi og omstilling til trods, ser realiteterne i Danmark ikke imponerende ud. Kun fire procent af de ressourcer, som vi forbruger, der har været brugt før. Dermed er Danmark dårligere til cirkulær økonomi end flere andre europæiske lande.
Du er nok stødt på begrebet mange steder de seneste år. Den cirkulære økonomier og den cirkulære omstilling, der skal spille en stor og betydelig rolle i den grønne omstilling af hele landet.
Men ser man tallene omkring den cirkulære omstilling efter i sømmene, så ser det ikke opløftende ud. Og det er lige, hvad Industriens Fond, Dansk Industri, IDA, DTU Sustain, Teknologisk Institut, Dansk Design Center og Lifestyle & Design Cluster har gjort i den såkaldte Circularity Gap Report, som giver en samlet status for dansk cirkularitet, Danmarks ressourceforbrug og de påvirkninger forbruget har såvel nationalt som globalt.
Det danske facit i rapporten ender på 4 procent viser forholdet mellem vores forbrug af materialer, som målt pr. indbygger hører til blandt de højeste i verden, og mængden af materialer, der bliver recirkuleret i samfundet. På globalt plan er tallet 7,2 procent i 2023, og det tal er desværre blevet lavere og lavere de seneste år.
Hvis Danmark skal være et grønt foregangsland, så skal vi derfor blive bedre til at udnytte vores ressourcer bæredygtigt og få produkter til at leve længere, mener en bred alliance af aktører.
“Selvom rapportens konklusioner ikke just er opløftende læsning, så skal vi glæde os over, at vi nu har et klart billede af, hvor skoen trykker og dermed også et godt udgangspunkt for at sætte barren højere og målrette indsatsen. Cirkulær produktion er for mange – især mindre virksomheder – en svær størrelse at få armene rundt om, og derfor skal vores rapport bruges aktivt til at gøre beslutningstagere og virksomheder klogere, når det handler om at reducere affaldsmængderne og udvikle cirkulære forretningsmodeller og løsninger,” siger Thomas Hoffman Bang, adm. direktør i Industriens Fond.
Det er ikke småting, den almindelige dansker forbruger om året. Faktisk løber den gennemsnitlige danskers forbrug op i hele 24,5 tons materialer pr. indbygger hvert år. Det er et godt stykke over EU-gennemsnittet på 17,8 tons pr. person. Og det er mere end tre gange højere end det anslåede bæredygtige forbrugsniveau på 8 tons pr. indbygger, som vi ifølge rapporten helst skal ramme.
“Vi bliver nødt til at se på, hvordan vi kan forbruge smartere og udnytte vores ressourcer bedre. For vi har kun én jordklode, som vi skal passe på. Heldigvis er der mange virksomheder, der udvikler de nødvendige løsninger lige fra genanvendelse af tekstiler og plast til reparation af elektronik og genbrug af emballage, og dem skal vi have ud i stor skala. For det skylder vi også fremtidens generationer, som skal bære vores samfund videre,” siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk