Cyberkriminalitet udvikler sig konstant, og lige nu er der ifølge ESET Nordics fem tendenser, der dominerer, og som vi alle bør være opmærksomme på.
Der er blevet skruet op for cyberkriminaliteten overalt i den vestlige verden, og Danmark og de danske virksomheder er bestemt ikke blevet sparet i denne oprustning.
Det har sat mange cybersikkerhedseksperter på overarbejde, når store og små virksomheder skal beskyttes bedst muligt mod hackere og cyberkriminelle, der er ude efter data, penge eller bare ønsker at ødelægge. Og spørger man sikkerhedsekspert hos ESET Nordics, Leif Jensen, er der særligt fem områder, hvor de cyberkriminelle i denne tid opruster og vinder frem.
Nationalstater og cyberkriminelle går sammen
Hvor nationalstater og cyberkriminelle før i tiden havde hver deres fokus, så er udviklingen nu, at nationalstater i højere grad bruger de cyberkriminelle til f.eks. cyberspionage. På samme tid får de cyberkriminelle adgang til mere sofistikerede teknologier, de kan bruge i deres egne kampagner.
”De cyberkriminelle er i forvejen yderst avancerede i deres angreb. Den type samarbejder gør det endnu sværere at opdage angreb, og derfor skal vi alle være ekstra påpasselige og sørge for, at vores sikkerhedssoftware, operativsystemer og apps altid er opdaterede,” siger Leif Jensen.
Datatyveri er brændstof til en svindelepidemi
Data er hård valuta for de cyberkriminelle og er grundlaget i deres økonomi. Derfor ser vi en markant stigning i cyberangreb som phishing, hvor formålet er at lokke følsomme og personlige data fra ofrene.
”Ved at passe ekstra godt på data kan du være med til at lægge en dæmper på de cyberkriminelles økonomi. Omvendt, hvis du er uforsigtig med data, er du indirekte med til at føde de cyberkriminelles aktiviteter,” siger Leif Jensen.
De samme ofre rammes igen og igen
Når først de cyberkriminelle har fundet en svaghed i rustningen eller et let offer, så nøjes de ikke med at angribe dem én gang. De forsøger gerne flere gange, og derfor kan du ikke forvente, at du ikke bliver ramt igen, hvis du har været offer for cyberkriminalitet.
En rapport fra Barracuda Networks viste i maj måned, at ud af 150 adspurgte IT-ansvarlige i virksomheder med 100-2500 medarbejdere har otte ud af ti nordiske virksomheder blev ramt af et ransomware-angreb i 2022.
”De cyberkriminelle har absolut ingen kvaler ved at ramme det samme offer igen og igen. De tænker udelukkende på at tjene penge, og så længe de kan vride penge ud af et offer, så længe bliver de ved,” siger Leif Jensen
Phishing er stadig yderst effektivt
Phishing har været på top ti listen over de cyberkriminelles værktøjer i mange år, og det er stadig et af de mest effektive værktøjer, når det handler om at få fat i personlige og følsomme oplysninger som f.eks. logindetaljer.
En rapport foretaget af analysefirmaet Vanson Bourne for Barracuda Networks viste i marts måned, at særligt danske og nordiske virksomheder er sårbare over for mailangreb, da hele 35 procent af de adspurgte her ikke føler, at de er godt forberedt på angrebene.
”Mennesket er stadig det svageste led, og det er langt lettere at ’hacke’ en menneskehjerne end et avanceret sikkerhedssystem. Derfor skal vi ikke forvente, at cyberbanditterne dropper phishing som værktøj, tværtimod,” siger Leif Jensen.
Unge rekrutteres på dark web
Stadig flere unge søger på dark web efter viden, ulovlige varer og mange andre ting. Det betragtes i høj grad ikke som forkert eller kriminelt at handle der, og det udgør et stigende problem. For ud over at sælge ulovlige ting på dark web, så bruger de cyberkriminelle også dark web til at rekruttere unge til deres organisationer.
Ifølge en rapport fra Europol i 2022 har 69 procent af alle unge i Europa været indblandet i mindst én form for cyberkriminalitet, herunder hvidvaskning af penge eller digital piratkopiering.
”Det er nødvendigt at snakke med vores børn og unge om de farer og problemer, dark web udgør. At det er lige så kriminelt at hjælpe med at stjæle noget digitalt som at stjæle i en forretning, og at der altid er et offer. Her hjælper kun uddannelse,” siger Leif Jensen.
Skal din virksomhed på MarketConnect?
Vil du have din virksomheds kontaktoplysninger på MarketConnects artikler, så potentielle kunder hurtigt kan få fat i jer?
Ønsker du kontaktoplysninger på en artikel om din virksomhed?
Ønsker du at annoncere?
Ønsker du at blive ConnectPartner?
Det koster kun 1.500 kr. ekskl. moms.
Så kontakt redaktør Klaus Thodsen
via e-mail klaus@marketconnect.dk