Der kommer stadigt mere fokus på cybersikkerhed, både i de store og små virksomheder. Knap tre fjerdedele af de danske SMV’er oplever en sammenhæng mellem investeringer i cybersikkerhed og konkurrencefordele.
Skal man frem i verden, skal man have styr på sin egen butik.
For mange virksomheder kan det være særdeles kritisk at blive ramt af cyberangreb, da det ikke bare kan betyde tab af produktionstid, data og penge, men det viser også til omverden, at man ikke har haft styr på sikkerheden – og dermed potentielt sætter sine kunder og samarbejdspartnere i knibe.
I Cyberbarometeret, der bygger på svar fra ledere i 919 danske små- og mellemstore virksomheder, og som Industriens Fond står bag, erklærer 61 procent af virksomhederne sig enige i, at cybersikkerhed er vigtigt eller meget vigtigt, når de vælger underleverandører.
“Ligesom sidste år ser vi en klar sammenhæng mellem cybersikkerhed og konkurrenceevne. Det understreger, hvor vigtigt det er at arbejde med cybersikkerhed som en integreret del af forretningsstrategien. Cybersikkerhed handler altså ikke kun om beskyttelse mod it-kriminalitet, men om at styrke sin forretning og opnå og fastholde konkurrencefordele,” siger programchef for cybersikkerhed i Industriens Fond, Malene Stidsen.
Hos Vestfrost Solutions, der producerer køle- og fryseskabe, er cybersikkerhed i værdikæden en naturlig del af at have sin berettigelse som professionel samarbejdspartner, siger CFO Jannie Tholstrup:
“Lige så vel som der kan komme et cyber-attack via vores egne leverandører eller servicepartnere, så er vi jo også en faktor for vores kunder, når de kortlægger deres risikobillede. Det betyder kort og godt, at vi er nødt til at være helt skarpe på vores cybersikkerhed, hvis vi skal leve op til kundernes forventninger og krav.”
Udover de 61 procent, der mener, at at cybersikkerhed er vigtigt eller endda meget vigtigt, når de skal vælge en underleverandør, kommer 35 procent af virksomhederne, der oplever krav fra bl.a. myndigheder, kunder og samarbejdspartnere til, at deres underleverandører skal have et højt niveau af cybersikkerhed.
“Virksomheder opererer jo ikke som isolerede siloer. De indgår i store netværk af samarbejder, der i praksis udfoldes gennem alt fra mailkorrespondancer til integrerede systemer. Og det er altså med til at give cyberkriminelle flere mulige indgange til virksomheden,” siger Malene Stidsen.