Cybersikkerhed er tit og ofte et lavpraktisk spørgsmål om at gøre det så svært for hackerne som muligt. Men desværre er mange mennsker dovne, når det kommer til denne form for sikkerhed, og det kan i sidste ende gå hårdt ud over dem selv og deres arbejdsplads.
Vi kender jo sådan set alle sammen de mest grundlæggende råd til vores sikkerhed på nettet.
De gamle travere med at benytte et ikke alt for åbenlyst password – lade være med at bruge det samme password om og om igen – og så huske at opdatere de sikkerhedsprogrammer, der skal opdateret nu og da.
Men ikke desto mindre er det netop på de mest basala parametre, at vi ofte fejler, og ender med at lukke de cyberkriminelle ind i virksomheden eller bare ind i vores egne systemer.
“De fleste mennesker er dovne, når det kommer til teknologi, og mange foretrækker, at teknologi er brugervenligt. Men et sted, hvor vanetænkning er farligt, er f.eks. med adgangskoder. Så ved at følge et råd som at have unikke og svære adgangskoder kan virksomheder og privatpersoner verden over tage et første, men vigtigt, skridt for at reducere risikoen for angreb,” siger Peter Graymon, chef for Barracuda Network i Norden.
Han refererer samtidig til en rapport fra Verizon Data Breach Investigations rapport fra 2023, det vidste, at 81 procent af hackerangreb skyldes læk af adgangskoder. Og vi må trækkes med adgangskoder lidt endnu, selvom der er bedre alternativer.
“Flere virksomheder er allerede begyndt at bruge alternativer til adgangskoder som biometrisk godkendelse med fingeraftryk, ansigtsgenkendelse og SMS-koder, men vi skal ikke forvente, at vi slipper for adgangskoder lige foreløbigt,” siger Peter Graymon.
Fem råd du kender og måske har glemt
Han giver her fem vigtige råd om cybersikkerhed, som alle burde høre én gang til, men som tåler en gentagelse.
Læs manualen
Forskning har vist, at knap en ud af fire rent faktisk læser den manual eller brugsanvisning, der følger med en ny enhed eller app. Konklusionen er, at folk bliver utålmodige og foretrækker at udforske selv, hvilket desværre også øger antallet af fejl og potentielle risici.
Hvis du sletter en app, sletter den ikke dine data
Mange tror, at hvis man bare sletter en app, sletter man også dataen. Men hvis du bare sletter en app, sletter du ikke nødvendigvis de personlige data, den indeholder, eller fjerner forbindelsen til andre konti, du har forbundet med fx en konto på et socialt medie.
For at sikre dig, at dine data er slettet, skal du ind i app-butikken, finde appen, trykke på ‘ryd data’, ‘cache’ og derefter fjerne appen.
Flere funktioner betyder ikke nødvendigvis mere sikkerhed
Ofte er det fristende, når man skal have et nyt device at vælge en enhed med alle de nyeste funktioner og knapper. Men det viser sig, at man rent faktisk sjældent får dem brugt.
Så næste gang man skal have en ny enhed, behøver man ikke købe den nyeste og dyreste.
At gentage den samme handling løser ikke problemet
Virker din computer ikke? Ofte har vi hørt rådet om at prøve at genstarte den. Vi har alle prøvet gentagne gange at trykke på refresh- og tænd/sluk knappen i håbet om, at problemet på magisk vis forsvinder.
Desværre er dette sjældent den mest effektive løsning. Jo mere frustreret vi bliver, jo mere tilbøjelige er vi til at blive ved med at gentage de samme handlinger. I stedet kunne vi have brugt vores energi på at finde en alternativ løsning.
Lav en svær adgangskode
Enkle adgangskoder er lette at huske, mens lange og komplekse er nemme at glemme. En ny rapport foretaget af LogMeIn viser, at selvom ni ud af ti godt forstår risikoen ved at genbruge adgangskoder, indrømmer næsten seks ud af ti stadig at gøre det.