Efter mange og lange forhandlinger, der er nu endelig kommet skub i den nye regering. Nu skal ed gode takter følges op med god lovgivning, mener Carl Andersen, politisk konsulent for familieejede virksomheder ved Dansk Erhverv.
Nu er SVM-regeringen kommet i arbejdstøjet. Regeringsgrundlaget har lagt linjen for en række positive tiltag for landets familieejede virksomheder, som jeg og Dansk Erhverv ser meget frem til at følge. Det er yderst positivt, at der er blevet lyttet til erhvervslivet, når det kommet til forbedrede rammevilkår ved generationsskifte.
En af de største sejre er, at der er afsat en halv milliard kroner til at skabe en ny model for værdiansættelse af virksomhederne ved generationsskifte. Siden 2015 har der været alt for meget usikkerhed på området.
Nu er det afgørende, at der udarbejdes en model som sikre forudberegnelighed, styrker retssikkerheden og reducerer likviditetsdrænet. Det er oplagt, at tage et fornyet blik på det oprindelige formueskattecirkulære fra 1982, og forsyne det med nogle fornuftige værnsregler om ejerskab- og aktivitetskrav for arvelader og arvemodtager.
Der er også afsat en halv milliard kroner til at nedsætte bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder fra 15 pct. til 10 %. Det er endnu en glædelig nyhed, som viser, at erhvervsbeskatningen nu kan være nedadgående efter flere år med stigende skatter og afgifter.
Generationsskifteskatten kan betragtes som enhver anden kapitalbeskatning, som reducerer virksomhedernes muligheder for at investere i deres kapitalapparat. Derfor er det positivt at det fremadrettet ser ud til, at flere penge kan blive ude i virksomhederne til investeringer.
Ingen af de ovenstående forslag er dog fremsat i lovprogrammet endnu. Vi afventer derfor spændt den videre proces, og presser på for at der indkaldes til forhandlinger om omlægning af arveafgiften. Nu har regeringen det med i sit regeringsgrundlag, og flere partier i folketinget har udtrykt ønske om, at revidere arveloven og dens bestemmelser.
Derfor er der grundlag for en større aftale om at fremtidssikre det danske arvesystem. Mange års usikkerhed skal nemlig ophøre hurtigst muligt. Det, som dog allerede er sikkert og glædeligt for de familieejede ejendomsvirksomheder, er, at regeringen har annulleret den planlagte skatteforhøjelse på løbende beskatning af selskabers ejendomsavancer (lagerbeskatning).
Det var ellers en planlagt skattestramning på ca. 1 mia. kr. årligt, som skulle have været i funktion fra 1. januar 2023. Den er dog blevet udskudt grundet folketingsvalg og regulatoriske udfordringer.
Derfor kan mange familieejede udlejningsvirksomheder nu fortsætte med det, de er bedst til. De har i generationer opkøbt, renoveret og vedligeholdt udlejningsejendomme i Danmark.
Carl Andersen er politisk konsulent for familieejede virksomheder ved Dansk Erhverv.