CO2 er den helt store skurk i verdens klimaregnskab, men nu vil et dansk firma lagre store mængder CO2 i Lolland-Falsters undergrund. Det kan tiltrække virksomheder til regionen.
Vi udleder CO2 alle steder. I vores bil, fra fabrikkernes skorstene, når vi åbner en dåseøl, og mange andre steder. Det giver uendelige tons CO2, der hvert år ender i atmosfæren, og det er dårligt nyt for både os og klimaet.
Men CO2 kan lagres i jorden, og det vil danske CarbonCuts nu gøre i stor stil på Lolland-Falster, der i forvejen spiller en stor rolle i den grønne omstilling af Danmark.
“Lolland-Falsters veludbyggede grønne elproduktion og den kommende biogasproduktion bevirker at landsdelen i stigende grad vil tiltrække virksomheder, som også får brug for en velfungerende CO2 infrastruktur. Vi er klar til at investere i denne struktur og etablere et anlæg, der kan bidrage markant til nedbringelse af Danmarks og Østersøregionens CO2-udslip og samtidig sikre CO2-neutralitet til den lokale industri,” siger Ken Wesnæs, CEO og medejer i virksomheden CarbonCuts.
Den danske virksomhed er norske BlueNord i ryggen som kapitalpartner.
Lolland er ideelt
Ifølge klima, energi- og forsyningsminister, Lars Aagard, er lagring af CO2 af største vigtighed, hvis Danmark skal have en chance for at nå sine klimaambitioner i 2030. Og det er her, en virksomhed som CarbonCuts kommer ind i billedet. Virksomhedens kapitalpartner, BlueNord, arbejder i dag med geologisk lagring af CO2 i Nordsøen, hvor de er medejer af de gamle oliefelter, Dan, Halfdan, Gorm og Tyra.
Og det er da heller ikke tilfældigt, at man hos CarbonCuts har set mod Lolland-Falster for at etablere et anlæg til lagring af CO2.
“Der er i forvejen private investeringer på mere end 7 mia. kr. på vej i biogas og Power-to-X til Lolland-Falster. Med en tilføjelse af et system for CO2-lagring bliver Lolland-Falster storleverandør til Danmarks grønne omstilling, samtidig med at lokale virksomheder kan opnå en CO2-profil, der er second to none”, siger Steffen Lund, der investeringschef i Business Lolland-Falster.
Processen om at skaffe de nødvendigt tilladelser og alt andet, der skal på plads, før byggeriet kan blive en realitet, er allerede sat i søen. CarbonCuts geologiske lager kan, når og hvis det bliver en realitet, både modtage fossilt og biogent CO2. Lageranlægget vil dermed kunne fungere som distributionscenter af CO2 til f.eks Power-to-X fabrikker som benytter CO2 til at producere grønne brændstoffer.
“CO2 er i mange henseender en ressource, der kan bruges til grønne brændstoffer, men også til brandslukning eller brus i sodavand. Men så snart vi har brugt disse ressourcer, bliver CO2’en frigivet igen. Så for at nedbringe CO2-udslippet har vi derfor også brug for løsninger, der kan lagre CO2 permanent. Lollands undergrund er ideelt til dette formål. Vi er overbevist om, at vores anlæg kan være med til at tiltrække virksomheder til Lolland-Falster”, siger Ken Wesnæs.