Der har gennem et stykke tid været debat om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede (AFU), der bruger millioner på at udbetale få hundrede tusinde kroner. Nu blåstempler ministeren fondens administrationsomkostninger.
Hvert år betaler samtlige ATP-pligtige arbejdsgivere i Danmark ind til AFU, og det løber år efter år op i millioner af kroner, der, når uheldet er ude, skal bruges til at sikre udstationerede medarbejdere, der arbejder i udenlandske virksomheder, i de tilfælde, hvor medarbejderne snydes for der løn eller virksomheden går konkurs.
Men af de knap ti millioner kroner, der årligt ruller ind i fondens pengekasse, når kun en brøkdel ud til dem, fonden er sat i verden for at sikre økonomisk. Gennemgange af AFU, foretaget af Dansk Håndværk, har vist, at fonden i 2022 brugte 9,8 millioner på administration for at udbetale 100.000 kr. i erstatninger og at beløbet i 2023 var 9,6 millioner for at udbetale 200.000 kroner.
Senest er sagen blevet bragt for beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, af Betina Kastbjerg fra Danmarksdemokraterne, der har forespurgt, om ministeren mente, at fondens omgang med sine midler er udtryk for en effektiv offentlig administration.
Men Ane Halsboe-Jørgensen har nu svaret Betina Kastberg, at hun har indhentet svarbidrag fra ATP, som oplyser: AFU har faste administrationsomkostninger, der er delvist uafhængige af aktivitetsniveauet i fonden.
“Omkostningerne dækker bl.a. håndtering af bidrag og udbetalinger, IT, rapportering og revision samt sagsbehandling og kundeservice. Heri indgår også omkostninger i forbindelse med AFU’s pligt til at forfølge krav i udlandet. De faste omkostninger har ligget på omtrent samme niveau siden AFU’s oprettelse. Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra ATP,” svarer ministeren.
Men hos arbejdsgiverne i Dansk Håndværk, ser man ikke sagen som afsluttet:
“Næste gang regeringen har svært ved at finde penge til en erhvervsordning eller er nødt til at skære i et tilskud, er jeg ret sikker på, at vi kan henvise til et område, hvor det vil være let at finde de første millioner – så jeg regner med, at vi med mellemrum vender tilbage til denne sag,” siger adm, direktør, Morten Frihagen.