Thisted Bryghus har netop lanceret en gin og en snaps baseret på restøl, der før var et spildprodukt.
Verden er fuld af produkter, der er opstået ud af overskudsmateriale eller restprodukter, der ikke kunne indgå i den produktion, det oprindeligt stammer fra.
Man kan dyrke svampe i gamle telefonbøger og overskudshalm, man kan lave møbelpolstring af gamle tæpper, og i Thisted har man fundet på at lave snaps og gin af restøl, som ellers kunne være blevet hældt direkte i afløbet.
”Gærfløden indeholder en stor mængde restøl og gær, som før blev hældt direkte ud i afløbet, og det er ikke unormalt, for det gør stort set alle bryggerier,” siger produktionschef, Theis Dahlgaard.
Han fik ideen til de nye produkter, da han under et forløb hos virksomhedsprogrammet SMV:Grøn, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s REACT-midler, blev opmærksom på, hvordan de kunne blive endnu mere bæredygtige.
Forløbet endte ud i en rapport, der blandt andet indeholdt forbedringsforslag, der gav et overblik, så bryghuset fremadrettet kunne stå stærkere. Et arbejdsredskab, som de den dag i dag stadig bruger som et opslagsværk.
Det satte gang i en række grønne og bæredygtige tiltag hos bryghuset, og det endte i sidste ende med, at der blev lanceret to nye produkter til den eksisterende produktlinje.
”Restøllen smager ikke som almindelig øl, så det kan den ikke bruges til, men alkoholen fejler ikke noget. Så vi fik idéen til at få den destilleret og bruge i en luksusgin og snaps,” siger Theis Dahlgaard.
Og på Thisted Bryghus har man da også allerede tænkt sig at tage projektet videre til næste stadie.
”Vi har jo stadigvæk gæret, som vi i et nyt projekt har i sinde at samle op og genanvende til biogas eller petfood, hvor det kan bruges som smagsgiver. Så jeg vil sige, at når man slutter med SMV:Grøn, så slutter det faktisk ikke helt alligevel, da det afføder en masse nye og spændende projekter, som gør Thisted Bryghus endnu mere bæredygtig.”