GreenTec A/S i Kolding har produceret maskiner til pleje og vedligeholdelse af grønne arealer i over 40 år. Nu er familiefirmaet midt i en større digital og bæredygtig omstilling og har bl.a. halveret udgifterne og sparet 70 ton CO2-udslip på deres transport om året.
For flere og flere danske SMVer er bæredygtighed blevet et betydeligt konkurrenceparameter, der kan være afgørende for, om man lander en ny ordre eller ej.
Det mærker man også hos koldingensiske GreenTec, der gennem generationer har produceret maskiner til arbejde med grønne arealer såsom parker, fodboldbaner og meget andet. Derfor har man også satset på at spare på CO2en, hvor det har kunne lade sig gøre – for kunderne, de bliver i høj grad også målt på, hvordan CO2-regnskabet ser ud.
“Det er vigtigt, at det virkelig nytter noget, og vi ikke gør små, ligegyldige ting som at skrive på begge sider af papiret,” siger direktør, John Christensen.
Med det sagt, så fortæller John Christensen dog også, at små, målrettede tiltag have en stor effekt, når det samlede regnskab skal gøres op. Man har bl.a. udviklet en ny emballage af træ, der kan stables og dermed udnytter containerkapaciteten meget bedre, og dermed sparet 70.000 kg CO2 om året.
Samtidig har man optimeret én af virksomhedens klippere så effektivt, at den kan spare næsten 6.000 kg. CO2 og knap 40.000 kroner pr. halve år.
John Christensen fortæller, at man især har satset på digitalisering af flere områder af virksomheden, og ikke blot har set på de maskiner, der bruges i det daglige arbejde, og med hjælp fra bl.a. Alexandra Instituttet har man taget et holistisk syn på virksomheden, og der også set på områder som spild og overproduktion.
”Min største aha-oplevelse er nok, at der er så meget gratis know-how, man kan trække på. Vi har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er, at vi tilegner os viden udefra. For selvom digital omstilling og bæredygtig omstilling støtter hinanden, er der god ræson i at få hjælp til at sætte ind de rigtige steder,” siger han.