Pensionskassen AkademikerPension tager bæredygtighed alvorligt og har markeret sig i debatten med en tydelig, offentlig stemme. De har blandt andet taget kampen op mod giganten Toyota i Japan, for at få dem til at gå i en mere bæredygtig retning. Hør hvordan de gjorde det, når Investeringsdirektør og Økonomidirektør Anders Schelde er gæst hos Steffen Max Høgh.
AkademikerPension er en medlemsejet pensionskasse for 150.000 akademikere, hvor ejere og medlemmer er de samme. De arbejder for at tage et ekstra ansvar for at gøre verden til et bedre sted. Dels har de fravalgt at investere i ”det sorte”, såsom fossil industri, tobak og kontroversielle våben, f.eks. masseudryddelsesvåben, og valgt det grønne til.
Men de arbejder også på at flytte ledelsen i en såkaldt ”sort” virksomhed i en mere bæredygtig retning, hvilket historien om Toyota er et godt eksempel på.
”Toyota var bagud og satsede på det forkerte, nemlig de store hybrid- og brintbiler. De så ikke, at det var elbiler, markederne ville have. Men nu er der ved at ske en omstilling i selskabet, efter vi har haft en dialog med dem, hvilket ikke var nogen nem opgave”, siger Anders Schelde.
Hør hele historien om, hvordan AkademikerPension (David) tog kampen op med Japans største virksomhed, Toyota (Goliat) i denne episode, hvor Steffen Max Høgh også taler med Anders Schelde om, hvordan AkademikerPension udvælger de firmaer, de går i ”dybden” med for at få dem til at ændre sig og hvordan de bruger data og især ESG-data, til at vurdere virksomhederne på.
Penge er magt, og det gør sig også gældende i investeringer, som kan flytte mange virksomheder fra en sort til en grøn retning, ifølge Anders Schelde:
”Selskabers generalforsamlinger kan blive en slags ”kampplads” i fremtiden, fordi der er stor pressebevågenhed og man kan bringe ting op, som selskaberne måske ikke arbejder ordentligt med i forhold til de store omstillinger, der skal ske”, slutter han.