Verden er langt mere usikker i dag end for få år siden. Derfor er det afgørende at sikre vores nationale sikkerhed og adgang til højteknologisk viden og produkter. Den længe ventede og positive nyhed om muligheden for at søge statsstøtte er afgørende for at opnå dette mål, skriver Asbjørn Overgaard, adm. dir. i Copenhagen Capacity.
Danmark har i efterhånden mange år været en lille, åben økonomi med gode, transparente vilkår for alle virksomheder – og vi har i dén grad nydt godt af øget frihandel og globalisering.
Det har sikret os som attraktiv destination for internationale investeringer, der søgte transparens, sikkerhed, stabilitet og en veluddannet arbejdsstyrke i et velfungerende land. Politiske uenigheder har eksisteret, men sjældent udviklet sig til alvorlige trusler mod vores økonomi.
I de sidste mange år har vi haft en virkelighedsopfattelse, der byggede på klassiske markedsøkonomiske dyder og troen på, at vi gennem samhandel kom tættere på hinanden – også værdimæssigt. Denne tilgang er ikke længere levedygtig i alle henseender.
Nye tider
Med coronaepidemien så vi, at enhver nation var sig selv nærmest. De efterfølgende brudte forsyningskæder samt den eskalerende situation i Ukraine og den multipolare sikkerhedssituation viser, at det nu er blevet tid til at genoverveje vores strategi.
Derfor er det afgørende, at regeringen nu åbner op for muligheden for at søge statsstøtte i Danmark, selvom det ikke just er en dagsorden, vi plejer at bryste os af. Men det har været længe ventet i flere kredse, og kommer i kølvandet på nødvendigheden af at bevare essentiel produktion inden for egne grænser.
Eksempler som frasalget af Statens Serum Instituts vaccineproduktion og midlertidig lukning af den danske ammunitionsfabrik i Frederikshavn, hvoraf den sidstnævnte dog skal åbne igen, har synliggjort behovet for en vis lokal produktion af særlig karakter. Klassiske markedsmekanismer er blevet udfordrede, og de tidligere handelspartnere viser måske ikke længere samme interesse i at sælge til os, medmindre vi kan tilbyde noget til gengæld.
Særligt kritisk infrastruktur, såsom højteknologiske produkter, der er essentielle for moderne elektronik, såsom forsvarsindustrien og i den grønne omstilling, skal prioriteres. Den voksende globale anspændthed har fået flere lande til at fokusere mere på deres egne markeder, og det er derfor afgørende, at vi som nation har mulighed for at støtte og opretholde produktion inden for disse områder.
Statsstøtte er afgørende
I en tid hvor USA, selv under præsident Joe Biden, har bevæget sig i retning af at beskytte amerikanske arbejdspladser gennem markante statsstøtteforanstaltninger i deres Inflation Reduction Act og EU som modsvar herpå åbner op for lignende muligheder, er vi i skarp konkurrence med ikke bare USA og Asien, men i høj grad også internt i EU.
Vi skal derfor som nation adressere disse udfordringer og indlede en politisk diskussion om, hvordan vi bedst agerer for at bevare og styrke vores produktion og økonomiske stabilitet. Statsstøtten er ikke blot velkommen i den henseende, men også afgørende for at sikre vores nationale interesser og position i en stadig mere kompleks global økonomi.
Et eksempel på en virksomhed, som Danmark næsten mistede til udlandet på grund af manglende muligheder for at søge statsstøtte, er Topsil i Frederikssund. Topsil, der er stiftet af Haldor Topsøe, og nu er ejet af de taiwanesiske GlobalWafers, har en unik, og i visse henseender, verdensførende position inden for produktion af ultrarent halvledermateriale. Dette materiale er afgørende for en bred vifte af slutprodukter som vindmøller, elbiler, og andre grønne teknologier.
Virksomheden står nu over for en betydelig udvidelse med udvikling af næste generation af det ultrarene halvledermateriale, en kolossal investering på omkring en milliard kroner. Flere andre lande står klar med betydelige støttepuljer for at overtage en produktion, der er af både økonomisk og strategisk betydning.
Derfor er det også afgørende, at Danmark nu har gjort det muligt for en virksomhed som Topsil at søge statsstøtte, så vi kan sikre, at produktionen forbliver i Frederikssund. Ikke blot for at bevare arbejdspladser i landet, men også for at fastholde en teknologisk position, der giver os værdifulde fordele overfor vores handelspartnere.
Vi er i en brydningstid, hvor teknologiske forspring og unik viden sammenlignes med hård valuta. Det er en udfordring af tidligere tiders tankegang, og ingen nation er en ø, slet ikke Danmark. Vi må derfor blive ved med at forholde os til, hvordan andre nationer agerer, da risikoen for Danmarks vækst og sikkerhed er for stor, hvis vi ikke gør det.
Asbjørn Overgaard er adm. direktør i Copenhagen Capacity.