Erhvervsminister Morten Bødskov er klar over, at vi mangler arbejdskraft i Danmark. Demografien er imod os, så vi må kigge udenfor landets grænser. Eksemplerne er opløftende – men konkurrencen er benhård, skriver Asbjørn Overgaard, administrerende direktør, Copenhagen Capacity.
I begyndelsen af oktober havde erhvervsminister Morten Bødskov et interessant indlæg i Finans, hvor han efterlyste en debat om, hvordan vi fastholder det grønne momentum i Danmark. Hele branchen kan blive en eksportsucces, men der er stadig større mangel på arbejdskraft blandt især faglærte.
Erhvervsministeren pointerer, at fokus på ny- og efteruddannelse i pagt med en generel forøgelse af arbejdsudbuddet, er en del af løsningen. De ganske markante anlægsarbejder, der er en del af forudsætningen for vores ambitiøse klimamål, kommer til at skrige på arbejdskraft – arbejdskraft vi ganske enkelt ikke har lige nu.
Det er en rigtig analyse fra ministeren, og som han selv anfører, er det ikke nok. For demografien er en udfordring, der kommer til at præge det danske arbejdsmarked i mange år frem. Der kommer færre unge ind end ældre, der forlader det. Og derfor bliver vi i endnu højere grad end nu nødt til at se udenfor landets grænser.
Vi har nogle åbenlyse fordele, men der er også unødvendige benspænd i både lovgivning og i indstilling.
Lad os tage det positive først
Der er sket et politisk paradigmeskift, så der i dag er en forståelse af, at vi er nødt til at få endnu mere udenlandsk arbejdskraft til landet, hvis vi vil bevare vores velstand og velfærd. Det er overordnet en ændring, vi byder velkommen, og som blandt andet udmønter sig i konkrete lovændringer, da lønkravene til ikke-EU-borgere er blevet sænket. Danske virksomheder får den nødvendige arbejdskraft, så de ikke er nødsaget til at afvise ordrer og dermed miste konkurrenceevne – vel at mærke arbejdskraft under ordnede forhold.
Copenhagen Capacity arbejder med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til hele landet. Som oftest er det højtuddannede talenter indenfor IT, Life Science og tech, men vi arbejder også med at tiltrække faglærte – og vi har held med det. I 2022 resulterede målrettede kampagner efter faglærte i knap 5200 udenlandske ansøgninger til faglærte jobs i Danmark. De kastede nyansættelser af sig, fordi vi ramte den rigtige målgruppe.
Der er også store muligheder i befolkningsrige lande udenfor EU. Magasinet Zetland har fortalt om den danskejede virksomhed Eryk, der finder nigerianske elektrikerlærlinge og uddanner dem i Europa. Copenhagen Capacity har tidligere haft stort held med at rekruttere blandt IT-kyndige i et land, der har engelsk som hovedsprog og hvor unge udgør størstedelen af befolkningen på 200 millioner. Her er et enormt potentiale.
Men der er også udfordringer
Det er stadig vanskeligt at få papirarbejdet til at falde på plads, når der er tale om arbejdskraft fra ikke-EU-lande. En bankkonto kan vise sig at være ganske udfordrende at få og der ligger en stor arbejdsbyrde hos de virksomheder, der ansætter en udenlandsk arbejdskraft. En arbejdsbyrde, der i en del tilfælde viser sig at være så voldsom, at især mindre virksomheder takker nej.
Vi skal desuden være pinligt bevidste om, at vi er i bragende hård konkurrence med vores nabolande og at det er arbejdstagers marked. Tidligere kunne vi hente svejsere i Polen, men nu oplever de også mangel på arbejdskraft – præcis som i store dele af resten af EU.
Danmark er et lille land, der ikke nødvendigvis er videre kendt i det store udland, hverken blandt nyuddannede med kandidatgrader eller faglærte med efterspurgte kvalifikationer. Vi skal hele tiden gøre opmærksomme på os selv – og vi skal gøre det for de rette. Den opgave løses ikke af sig selv, men gennem professionaliserede indsatser, der rammer dem, vi ønsker.
Der er stadig en vis ængstelse i mange virksomheder, når det kommer til at ansætte en udenlandsk medarbejder – især i virksomheder indenfor industrien, hvor en stor del af de job, der skal sikre den grønne omstilling, findes.
Lader virksomhederne udenlandske ansøgere vente for længe, viser vores erfaring, at de forsvinder til især Holland, Tyskland og Norge, hvor der også er mangel på samme type kvalifikationer. Enkle støtteforløb med hjælp til, hvordan man som mindre virksomhed kan få integreret udenlandsk arbejdskraft på arbejdspladsen, er en overskuelig manøvre.
Morten Bødskov, vi bruger hver dag vores viden og erfaring til at tiltrække den rette arbejdskraft. Vi har brug for lidt hjælp til at eliminere nogle unødvendige hindringer – til gengæld kan vi finde dem, der holder gang i det grønne momentum.
Asbjørn Overgaard er administrerende direktør i Copenhagen Capacity.