Der er langt mellem de nye faglærte, og dem, vi har i Danmark i dag, bliver ældre og ældre. Faktisk når 1 ud af 5 pensionsalderen inden 2035.
I Danmark oplever vi i dag mangel på faglærte over en bred kam, og optaget på landets erhvervsskoler, hvorfra de næste generationer af vvs’ere, elektrikere og meget andet skal udspringe fra, har været nedadgående over en årrække – trods politisk fokus og tiltag.
Således forventes 176.000 faglærte at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet frem mod 2035, viser fremskrivning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Faktisk er 44 procent af de personer, der når folkepensionsalderen frem mod 2035 er faglærte. Det svarer til 211.000 personer.
“En stor udfordring for vores arbejdsmarked og økonomi generelt er arbejdsstyrkens sammensætning. Vi ser ind i en massiv mangel på faglært arbejdskraft. Den væsentligste årsag er, at vi har nogle store årgange af faglærte, der når pensionsalderen. Samtidig er der ikke nok unge, der vælger at tage en erhvervsfaglig uddannelse,” siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i AE.
I de kommende år vil der ske store omvæltninger i arbejdsstyrkens kompetencer. Fra 2024 til 2035 vil 400.000 personer trække sig tilbage, fordi de når folkepensionsalderen. Heraf er 44 cirka faglærte og 9,5 procent er akademikere. Der er dermed mere end fire gange så mange faglærte som akademikere i de årgange.
I de ungdomsårgange, der bliver færdiguddannede frem mod 2035, vil der være cirka 50 procent flere akademikere end faglærte.
”Udviklingen stiller krav til uddannelsespolitikken. Der er brug for en bedre balance. Det er vigtigt, at det bliver mere attraktivt i unges øjne at tage en erhvervsuddannelse, og at voksne ufaglærte bliver løftet med uddannelse til faglært niveau,” siger Emilie Damm Klarskov.