Der i dag mere end 100.000 flere beskæftigede indvandrere fra ikke-vestlige lande, og ligeledes over 100.000 flere beskæftigede indvandrere fra vestlige lande sammenlignet med begyndelsen af 2008, viser ny analyse.
Der er blevet sagt og skrevet mangt og meget om ikke-vestlige indvandreres tilknytning eller mangel på samme til det danske arbejdsmarked. Men ser man på tallene, er der sket en stor og positiv udvikling gennem mere end et år.
For i takt med at Danmark og dansk økonomi har skabt vækst og fået vind i sejlene over det seneste årti, er flere ikke-vestlige indvandrere, der er kommet ud på arbejdsmarkedet også steget. Faktisk er der i dag 100.000 flere fra denne gruppe, der er i arbejde, end der var i 2008, viser en ny analyse fra Lederne.
Men selvom flere kommer i arbejde, så er tallene ikke udelukkende positive, hvis man spørger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør hos Lederne.
”Selv om mange flere personer med ikke-vestlig baggrund er kommet i arbejde de seneste år, er jobpotentialet fortsat enormt, for gruppen er stadig ikke i beskæftigelse i samme grad som etniske danskere.”
Indvandrere er overrepræsenterede i kontanthjælpssystemet. Godt hver femte, der modtager kontanthjælpsydelser, har ikke-vestlig baggrund, selv om den gruppe kun udgør under 10 procent af befolkningen.
Beskæftigelsesfrekvensen for indvandrere fra ikke-vestlige lander i dag på omkring 60 procent, en stigning på ca. 10 procent siden 2008, og i samme periode er beskæftigelsen for efterkommere med ikke-vestlig baggrund er i perioden steget med ca. 5 procentpoint til omkring 66 procent.
”Det er særdeles glædeligt, at beskæftigelsen blandt indvandrere er steget. Nu gælder det om også at sørge for, at de, som er kommet i job, bliver på arbejdsmarkedet – også selv om dansk økonomi nu går ind i en periode med afmatning, sådan som de fleste økonomer forudser,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.